In the picture:
Vijf culinair gerecycleerde pastoriewoningen in Vlaanderen

23 sep. 2022

Pastoriewoningen die een nieuw leven beginnen, geven aan hoe tijden veranderen. Waar vroeger pastoor en meid leefden, staan vandaag chefs te koken en genieten lekkerbekken van hun kunsten. Vaak in fraai en zorgvuldig gerenoveerde panden die meestal voorzien zijn van riante tuinen en ruime terras. Een overzicht van een aantal gevestigde waarden waar recent een nieuwe chef zijn introk vond, van een restaurant dat binnenkort volledig zal verbouwen én van een historisch gebouw uit 1785 dat zeer recent culinair gerecycleerd werd. 

 

 

Pastorale, Reet

Het gebouw waar Pastorale begin jaren negentig onderdak en waarvan de plannen dateren uit 1836-1837 bood tot in de jaren tachtig van vorig eeuw onderdak aan geestelijken. Het geldt als een schoolvoorbeeld van een laat - classicistische negentiende-eeuwse pastorie.  Omwille van de hoge restauratiekosten gaf de gemeente die eigenaar is van het gebouw, het pand met een deel van de tuin in concessie. Onder impuls van chef Bart De Pooter onderging het geklasseerd gebouw gefaseerd diverse renovaties. Daarbij toonde de chef respect voor het pand als monument en tegelijkertijd werd het comfort voor de gasten voortdurend verhoogd. Samen met tuin en terras vormt de voormalige pastoriewoning sinds 1991 als Pastorale het platform voor het culinaire en artistieke gedachtegoed van Bart De Pooter.

 

D’Oude Pastorie, Lochristi

Het is inmiddels 17 jaar geleden dat de ogen van chef Jan Audenaert en zijn echtgenote Ann Stevens, afkomstig van Lochristi, op een oude pastoriewoning uit de jaren dertig vielen. Niet toevallig in Hyfte, een dorp van duizend zielen dat deel uitmaakt van Lochristi. Kenmerkend voor de eerste helft van vorige eeuw toen zelfs de kleinste plaatsjes in Vlaanderen een pastoorswoning telden. Ze werden aangetrokken door de ligging en het potentieel dat de ruime voormalige woonst inclusief tuin als restaurant kon bieden. Het renovatiewerk namen ze er graag bij en zo kreeg deze oude pastorie een nieuwe bestemming waarbij enkel de naam nog aan het verleden doet denken. Met verzorgde bakstenen gevel gaven ze het gebouw een nieuwe uitstraling. Binnenin doet enkel de serene sfeer aan de tijd van weleer denken.     

 

De Pastorie, Lichtaart

Het restaurant De Pastorie van Carl en Loes Wens is een pareltje in het genre omdat de voormalige pastoriewoning eveneens voorzien is van een riante tuin. De locatie en het geklasseerd gebouw uit ongeveer 1650 geven aan hoe sommige pastoors in vervlogen tijden als notabelen konden leven. Vandaag genieten fijnproevers van die omgeving en van onder meer een terras dat door Gault & Millau werd uitgeroepen tot het mooiste van het land. De Pastorie mocht overigens dit jaar dertig kaasjes uitblazen. Aan opvolging werd al gedacht. Volgend jaar stapt zoon Wout mee in de zaak. Hij werkt momenteel bij de Zwitserse topchef Heiko Nieder in The Dolder Grand in Zürich. Met zijn komst zal De Pastorie verbouwd en uitgebreid worden en in de tweede helft van volgend jaar aldaar tijdelijk te sluiten om dan verder in een pop-up te werken. Daarna kan de familie Wens aan een volgend hoofdstuk beginnen.

 

De Pastorie, Zevergem

Deze voormalige pastoriewoning uit 1765 behoort tot de oudste van ons land en heeft tegelijkertijd één van de jongste chef-eigenaars aan het fornuis staan. Gelauwerd als Eerste kok van België 2021 op het Concours Prosper Montagné, nam Ruben Lamiroy deze zomer De Pastorie over van Caroline Poppe en Pascal Vandenheulen. Zij verhuisden naar het buitenland. Leuk detail. De prille dertiger en old boy van PIVA was eerder al werkzaam in een pastoriewoning. Hij deed immers stage in Pastorale. In Zevergem ontvangt hij zijn gasten in een zeer karaktervol gebouw omgeven door fraaie tuin. Wellicht een ideale setting om zijn pril repertoire geïnspireerd smaak en vorm te geven.

 

Ukiyo, Stekene

Begin dit jaar opende restaurant Ukiyo zijn deuren in een voormalige pastorij in Stekene. Deze stond al een aantal jaren leeg. De gemeente zocht als eigenaar naar horeca uitbaters om de pastorie en het aanpalende koetshuis een herbestemming te geven. De broers Timothy en Bodi De Munck bezielen sinds kort het bijzonder stijlvol gerenoveerd pand uit 1785 met een Frans-Japanse fusionkeuken, cocktailbar, vier luxueuze B&B gastenkamers en vergaderruimte. Ukiyo zit met zijn tuin prachtig ingebed naast de vroeg-gotische Heilig Kruiskerk die de onmiddellijke omgeving visueel domineert en een apart esthetisch cachet geeft. Op die manier kreeg dit monumentaal gebouw en zijn omgeving een nieuwe, aantrekkelijke bestemming.

Zelf ontdekken?

Pastorale in Reet, 1720
Dinsdag - vrijdag: 12:00-14:00 — 18:30-21:00
Zaterdag: 18:30-21:00
depastorale.be
+32 3 844 65 26
[email protected]
Laarstraat 22, 2840 Reet

D'Oude Pastorie in Lochristi, 14,520
Dinsdag, donderdag en vrijdag: 12:00-13:30 — 19:00-20:30
Woensdag: 12:00-13:30
Zaterdag: 19:00-20:30
doudepastorie.com
+32 9 360 84 38
[email protected]
Hijfte - Center 40, 9080 Lochristi

De Pastorie in Lichtaart, 1620
Woensdag - zaterdag: 12:00-13:30 — 18:45-20:30
Zondag: 12:00-13:30
restaurantdepastorie.be
+32 14 55 77 86
[email protected]
Plaats 2, 2460 Lichtaart

De Pastorie in Zevergem, NEW
Maandag - zondag: 12:00-13:00 — 19:00-20:00
pastorie.be
+32 496 23 42 14
[email protected]
Dorp 2, 9840 Zevergem

Ukiyo in Stekene, NEW
Maandag, woensdag, zondag: 12:00-16:30 — 18:30-22:00
Donderdag en zaterdag: 18:30-22:00
restaurantukiyo.be
+32 03 284 47 37
[email protected]
Polenlaan 5, 9190 Stekene

Meer Nieuws

Partnernews: Voorschot bij online reserveringen: een no-go of noodzakelijk kwaad?

2 apr. 2024

Gault&Millau chef Jo presenteert: Marokkaanse couscous met coquilles. Powered by Samsung

21 mrt. 2024

Topchef Tim Boury en JARR ontwikkelen samen een sprankelende kombucha

17 mrt. 2024