In the picture:
Genieten aan én van het water

16 aug. 2022

Al fresco tafelen kan aangenaam zijn op voorwaarde dat het niet bloedheet is. Een groene omgeving of bloemenperkjes zorgen meestal voor rustgevend cachet. Zicht op een machtige rivier of stroom of een panoramische uitkijk op een idyllisch ogend water staan vaak garant voor een vrij gevoel dat we op vakantie ervaren. En dan is er nog het levendige, klaterende water van een natuurlijke versnelling in een beekje, bij een slagmolen…

Maxime Colin, Kraainem

Restaurant Maxime Colin ligt enigszins verrassend aan het water. Een vijver, riviertje of meer is bij aankomst niet meteen te bespeuren. Het restaurant ligt trouwens op zich wat verscholen voor wie met de auto toekomt. Een comfortabele parking bevindt zich op een paar honderd stappen van het restaurant en het is langs dit leuke pad dat men zowel eerste de vijver en dan het terras en het restaurant van chef Maxime Colin ontdekt. Zelfs na meerder bezoeken blijft deze ongewone toegang tot een charmant stukje natuur en culinaire hideaway even buiten de drukte van de Brusselse grootstad zijn charme hebben. Geen betere plek om snel bij een glaasje bubbels of andere verfrissende aperitief  tot rust te komen en via een paar creatieve hapjes opgenomen te worden in de culinaire wereld van Maxime Colin en zijn enthousiaste brigade.

 

L'Impératif, Roucourt

Het restaurant van chef Benoît Neusy vinden we op het Domaine d'Arondeau dat zich uitstrekt over 15 hectaren groene zone en waterpartijen. Tijdens de zomermaanden verhuist de chef trouwens zijn hele keuken naar buiten. Samen met zijn brigade verlaat hij zijn vaste werkplek in restaurant L'Impératif en ontvangt hij zijn gasten in het eigentijdse, gemoedelijke buitenconcept "La Terrasse by Benoît Neussy" waar tal van bereidingen in openlucht op de plancha smaak krijgen. Het is dan een periode waarin de chef het accent verlegt naar een zomerse keuken rond tapas, gerijpt vlees en waarbij hij zoals in de andere maanden van het jaar voorrang geeft aan lokale seizoensproducten. 

 

Petite Source, Pelt

Weinig of niets doet op het eerste zicht  vermoeden dat je in Petite Source idyllisch in openlucht aan levendig, kabbelend water kan tafelen. Het stemmige restaurant met intimistisch interieur vond onderdak in Pelt, in een pand met een oude slagmolen en dan lijkt water nooit veraf. En het is de Dommel, een laaglandbeek met bron in Peer die stroomafwaarts in Nederland een rivier wordt  en achteraan het restaurant voor een fraai schilderachtig tafereel zorgt. En door zijn kleinschaligheid en kracht de naam verklaart die chef Erik Jan de Wit en gastvrouw Marlies aan deze knusse eetgelegenheid hebben gegeven.

 

La Plage d'Amée, Jambes 

Voor deze ‘Plage’ trekken we naar de boorden van de Maas in Jambes. Chef Julien Wauthier is niet alleen een begenadigd chef die garant staat voor verfijnde en bijzonder fraai gepresenteerde gerechten. Diezelfde zin voor onderscheidende esthetiek geeft hij met evenveel gevoel vorm in de setting van zijn contemporaine ingericht restaurant én terras om optimaal visueel van deze locatie aan het water te genieten. Hier tafelt men bijna letterlijk met de voetjes in het water. Zijn terras behoort in dit genre terecht tot één van de meest innemende van het land.

 

La Brasserie du Lac, Genval

Gelegen aan de boord van het meer van Genval is het jaarrond genieten van het uitzicht op dit bijzonder fraai stukje natuur op een boogscheut van de hoofdstad. Winter en zomer is dit meer een aanmeerplaats voor wie houdt van een waterrijk decor als natuurlijke achtergrond. Bij mooi weer krijgt die ervaring nog extra cachet op het terras. Een klassieke brasseriekaart met op kop diverse zeevruchtenschotels zorgen voor een passende culinaire invulling. Tussen de normale lunch- en dineruren is La Brasserie du Lac open met een beperkte kaart waarop een aantal klassiekers uit het brasserierepertoire te vinden zijn naast taart en gebak als hongerstillers.

 

Colette - De Vijvers, Averbode

De naam van dit restaurant in Averbode vertelt duidelijk wat de bezoeker als achtergronddecor mag verwachten. Chef Thijs Vervloet en gastvrouw Lore vinden we inderdaad met hun equipe op het 84 hectare metende domein De Vijvers waaronder 8 hectare vijvers. Zowel binnen heeft men zicht op dit prachtig stuk natuur dat vroeger eigendom was van de adellijke familie De Merode. Bij mooie weer zorgt een al fresco ervaring aan de boorden van het water helemaal voor een ontspannend en rustgevend gevoel. Het signatuurmenu van onze voormalige Jonge Chef van het Jaar in Vlaanderen zorgt daarbij voor een perfecte culinaire invulling.

 

Bachtekerke, Bachte-Maria-Leerne

Tafelen langs de boorden van de Leie is steeds een sfeervolle belevenis. Lunchen of dineren aan de oever van een grillig kronkelende Oude Leie en te midden van weelderig, gevarieerd groen zorgt nog voor een extra cachet. Zoals in restaurant Bachtekerke in Bachte-Maria-Leerne waar chef Pieter De Troyer zijn gasten ontvangt en verwent met smaakvolle sharing dishes en nauwkeurig gedefinieerde klassiekers uit het Frans-Belgische brasserierepertoire. Denk daarbij aan vol-au-vent, steak tartaar of een oosterse versie van Zeeuwse mosselen met tom kha kai en verse koriander.

 

Le Tri-Marrants, Froidchapelle

Voor één van de mooiste terrassen van het land met panoramisch uitzicht op een ruim meer gaan we naar de provincie Henegouwen en meer bepaald naar restaurant Le Tri-Marrants in Froidchapelle. Chef Fabian Santi ontvangt zijn gasten in een fraai eigentijds ingerichte eetgelegenheid aan de boorden van het Lac de la  Plate Taille. De setting met zicht op een prachtig stuk waterrijke natuur past naadloos bij de duurzame en ecologisch geïnspireerde aanpak van deze zeer geëngageerde chef. Zijn bistronomische keuken rust immers op een sterk onderbouwd gedachtegoed. Hij heeft een scherp oog voor wat lokaal en natuurvriendelijk door kleinschalig werkende boeren volgens het principe van korte keten geoogst, gekweekt of geproduceerd wordt.

 

Les Terrasses de l'Our, Paliseul

De naam van dit restaurant met verfijnde brasseriekeuken is een en al duidelijkheid wat betreft de mogelijkheid om buiten langs het water te lunchen of dineren. Het water is in dit geval de schilderachtige Our die langs het restaurant en hotel van Maxime Collard kabbelt en voor een pittoresk rustgevend geluidsdecor zorgt. Wie bedenkt een meer passende achtergrond om van typische riviervis zoals forel te genieten. Al laat de menukaart vleesliefhebbers met een bordje Ardense charcuterie, bereidingen van ambachtelijk lokaal gekweekt fijn rundvlees of een gerecht met gevogelte niet in de kou staan.

 

L'Épisode, Herbeumont

De jonge chef Jordan Boreux koos voor een opmerkelijke ligging aan het water voor zijn in 2020 geopend restaurant L'Épisode. Het Domain de Waillimont op het grondgebied van de gemeente Herbeumont omvat zo'n 18 hectare beschermd natuurgebied met een centraal gelegen meer die door het water van de rivier Vierre gevoed wordt. In deze rustgevende omgeving tafelt men bij goed weer met zicht op dit stuk open en ongerepte natuur. In deze context geeft de chef voorrang aan producten uit de onmiddellijke omgeving zoals lamsvlees uit Gribomont of kazen afkomstig van de hoeve La Bergerie d’Acremont. 

Zelf de terrassen ontdekken?

Maxime Colin in Kraainem 1520
Dinsdag - vrijdag: 12:00-13:30 — 19:30-21:30
Zaterdag: 19:30-21:30
maximecolin.be
+32 2 720 63 46
[email protected]
Chemin des Curés 1, 1950 Kraainem

L'Impératif in Roucourt, 1620
Woensdag & zaterdag: 19:00-20:30
Donderdag & vrijdag: 12:00-13:30 — 19:00-20:30
Zondag: 12:00-13:30
domainedarondeau.com
+32 69 34 30 70
[email protected]
Rue d'Arondeau 29, 7601 Roucourt

Petite Source in Pelt 1320
Vrijdag - dinsdag: 12:00-13:30 — 18:30-21:00
Zaterdag: 18:30-21:00
petitesource.be
+32 11 63 19 40
[email protected]
Molenzicht 16, 3900 Pelt

La Plage d'Amée in Jambes, 1520
Woensdag - zondag: 12:00-14:00 — 19:00-21:30
laplagedamee.be
+32 81 30 93 39
[email protected]
Rue des Peupliers 2, 5100 Jambes

La Brasserie du Lac in Genval, 1320
Maandag - zaterdag: 11:30-14:30 — 18:30-22:00
Zondag: 11:30-15:00 — 18:30-22:00
brasseriedulac.be
+32 2 652 48 46
[email protected]
Avenue du Lac 100, 1332 Genval

Colette - De Vijvers in Averborde 16,520
Donderdag, vrijdag, zondag & maandag: 12:00-13:30 — 19:00-20:30
restaurantcolette.be
+32 13 52 37 75
[email protected]
Judocus Pauwelslaan, 3271 Averbode

Bachtekerke in Bachte-Maria-Leerne, 1420
Donderdag - maandag: 12:00-14:00 — 18:30-22:00
bachtekerke.be
+32 9 273 53 00
[email protected]
Bachtekerkstraat 9, 9800 Bachte-Maria-Leerne

Le Tri-Marrants in Froidchapelle, 1320
Woensdag - zondag: 12:00-14:30 — 18:00-20:30
letrimarrants.be
0479 52 01 26
[email protected]
Rue de Oupia 4/2, 6440 Froidchapelle

Les Terrasses de l'Our in Paliseul, 13,520
Donderdag - maandag: 12:00-14:00 — 19:00-21:00
maximecollard.be
+32 61 24 20 00
[email protected]
Rue de Lesse 1, 6852 Paliseul

L'Épisode in Herbeumont, 1220
Woensdag - zondag: 11:30-13:30 — 18:30-20:30
Dinsdag: 18:30-20:30
leslodgesdelavierre.com
061 86 08 04
[email protected]
Route de Waillimont 2, 6887 Herbeumont sur semois

Meer Nieuws

Partnernews: Voorschot bij online reserveringen: een no-go of noodzakelijk kwaad?

2 apr. 2024

Gault&Millau chef Jo presenteert: Marokkaanse couscous met coquilles. Powered by Samsung

21 mrt. 2024

Topchef Tim Boury en JARR ontwikkelen samen een sprankelende kombucha

17 mrt. 2024