Hoogste nieuwkomer in de Gault&Millau gids 2025.

16 nov 2024

Met een scherp oog voor culinaire perfectie en vernieuwend vakmanschap selecteren we elk jaar de meest indrukwekkende nieuwkomers met de hoogste score in het Belgische gastronomielandschap. Dit jaar hebben drie restaurants doorheen de delen van ons land, onze aandacht en bewondering weten te grijpen door hun combinatie van verfijnde gerechten op unieke locaties. Met trots presenteren we de Hoogste Nieuwkomers van het Jaar 2025: Haut in Oostende voor Vlaanderen, Le Beau Rivage by Curtis in Dave voor Wallonië, en Quartz in Brussel.

Haut - Oostende, 15,5/20

Hoogste Nieuwkomer van het Jaar voor Vlaanderen

Haut in Oostende is een echte aanwinst voor de culinaire scene. Gelegen op de 28ste verdieping van SKY Tower One biedt dit restaurant een modern en elegant interieur dat stijlvolle decoratie combineert met een warme, uitnodigende sfeer. De ruimte maakt gebruik van natuurlijke materialen en neutrale tinten, wat de aantrekkingskracht van de kust nog versterkt. Met grote ramen die zorgen voor veel natuurlijk licht en prachtige uitzichten op de haven, creëert Haut een feilloze setting voor een chique maar comfortabele eetervaring. Onder leiding van chef Dimitri Proost en maître Randy Degroote, is dit restaurant een primeur in België, waar je op bijna 100 meter hoogte kan lunchen of dineren. Het 360° panoramische uitzicht reikt ver over de Stad aan Zee en biedt een adembenemende ervaring. Wat het menu betreft, toont chef Dimitri zijn veelzijdigheid in gerechten met een moderne Franse basis doorweven met enkele Aziatische toetsen. Met gebakken langoustine, sublieme bisque en Japanse curry met gebrande bloemkoolroosjes toont hij zijn gevoel voor finesse en evenwicht. Haut is met een score van 15,5 en drie koksmutsen meteen ook onze Hoogste Nieuwkomer van het Jaar voor Vlaanderen.

 

Le Beau Rivage by Curtis - Dave, 14/20

Hoogste Nieuwkomer van het Jaar voor Wallonië

In deze elegante setting aan de oevers van de Maas toont chef Curtis Maquet, amper 24 jaar, al zijn talent met een kookstijl die uitblinkt door technisch vakmanschap. Deze voormalige assistent van Maxime Collard laat zich inspireren door het verfijnde van deze keuken en bedenkt creaties die weinig uitleg nodig hebben maar er wel staan. De rundertartaar van slagerij Roland afgewerkt met Royal Belgian Caviar is bijzonder intens van smaak, onvergetelijk eigenlijk, terwijl de lamscarré van melklam uit de Pyreneeën met aubergine en ravioli gevuld met gekonfijte lamsschouder bijzonder mals is en aromatisch complex. De warme service met tal van kleine attenties completeren het geheel. Een veelbelovende zaak die wat ons betreft de meest opmerkelijke nieuwkomer van Wallonië is voor deze editie.

Quartz - Brussel, 14/20

De Hoogste Nieuwkomer van het Jaar voor Brussel.

Na samengewerkt te hebben met enkele grote namen uit het vak, ging David-Alexandre Bruno de uitdaging aan om zijn eigen restaurant te openen. En met succes. Hij blies deze zaak nieuw leven in door het decor met veel smaak te vernieuwen, maar vooral ook door een inventieve keuken te presenteren die verankerd zit in de Franse traditie, zij het met lokale producten. Hij maakt het onderscheid met creaties zoals griet met gerookte accenten, erwtjes en intense jus van de graten, botermals konijn met chimichurri en espuma van zachte hervekaas op een bed van knapperige venkel. Finesse, elegantie en generositeit komen terug in elk gerecht, met fantastische sausen die aan tafel worden geserveerd. Gastheer en sommelier Alexandre Stevens geeft intussen goed advies en gidst ons door een zorgvuldig geselecteerde wijnkaart. Wat ons betreft is Quartz dit jaar De Hoogste Nieuwkomer van het Jaar voor Brussel.

Deze drie uitzonderlijke restaurants bewijzen dat passie en technische finesse hand in hand gaan met een sublieme culinaire beleving. Of het nu gaat om panoramische uitzichten, elegante gerechten of de perfecte balans tussen traditie en creativiteit, deze nieuwkomers hebben elk hun eigen verhaal dat de Belgische gastronomie naar nieuwe hoogten tilt. Een onmisbare ervaring voor iedere fijnproever die op zoek is naar iets bijzonders.

Powered by:

Tags:
Awards

Meer Nieuws

Dit zijn de winnaars van de Gault&Millau Awards 2025 in Nederland

10 feb 2025

Liefde gaat door de maag: ontdek de Valentijns creaties van een selectie bekroonde Gault&Millau chocolatiers.

8 feb 2025

Monin Mondays: High Five Specialty Coffee Roastery in Louvain-La-Neuve

3 feb 2025