Van 11 tot en met 13 oktober 2025 wordt Oostende opnieuw het culinaire hart van de Belgische kust. De vijfde editie van het Garnaalkrokettenfestival brengt twaalf Oostendse restaurants samen in een strijd om de titel van Beste Oostendse Garnaalkroket.
Gault&Millau is trots om ook dit jaar deel uit te maken van de professionele jury, die zal bepalen wie zich met de titel mag kronen.
De garnaalkroket is veel meer dan een klassieker: traditie, vakmanschap en de smaak van onze Noordzee komen samen in dit heerlijk stukje comfortfood. Tijdens het festival serveren twaalf restaurants hun eigen interpretatie, volgens vaste spelregels – elke kroket weegt 40 gram en bevat minstens 30% garnalen.
Nieuw dit jaar zijn volgende vijf deelnemers:
Zij nemen het op tegen de gevestigde waarden North, Bar Foubert, Mac Moules, Toope, Leffe Beach, Eetkaffee Poseidon en Fort Napoleon De Belevingsbrasserie.
“De Oostendse garnaalkroket is veel meer dan een simpele kroket: ze is een traditie die diep verankerd zit in het DNA van onze stad,” zegt schepen van toerisme Niko Geldhof. “Met het Garnaalkrokettenfestival zetten we die rijke culinaire cultuur in de kijker en geven we bezoekers een extra reden om de beste Oostendse garnaalkroket het hele jaar door te ontdekken.”
De titel van Beste Garnaalkroket 2025 wordt toegekend op basis van stemmen van het publiek, een kinderjury en een professionele jury.
De professionele jury wordt voorgezeten door chef Martijn Defauw, met Barbara Sarafian en Vlaams minister van Toerisme Melissa Depraetere als ondervoorzitters. De jury wordt vervolledigd door een Gault&Millau inspecteur, Stijn Deschacht, Christine Doublet en Lucie Van Damme.
“De garnaalkroket is een Vlaamse klassieker. Gesmaakt door jong en oud. En nergens smaakt ze beter dan hier aan onze kust,” zegt minister Melissa Depraetere. “Dit festival zet niet alleen een topgerecht in de kijker, maar ook onze garnaalvissers en onze horeca. Vakmanschap en traditie, recht uit de zee op ons bord. Dat is puur genieten.”
De winnaars worden bekendgemaakt op maandag 13 oktober om 17u.