Vijf scholen, drie uit Vlaanderen, één uit Brussel en één uit het Groothertogdom namen op woensdag 15 mei bij wijze van proef en op eigen initiatief spontaan deel aan de eerste Challenge. Leerlingenteams van drie tot vier laatstejaars scholieren, bijgestaan door een begeleidende leerkracht gaven antwoorden over hoe zij het onderwijs ervaren, wat de sterke en te verbeteren topics zijn en hoe ze hun toekomstplannen zien. Een uniek concept dat complementair is met andere waardevolle initiatieven die reeds bestaan, en vaak eerder gericht zijn op koken zelf, of andere praktijkproeven
Op de voorstelling ervan in Hotelschool Gent waren ook diverse andere scholen aanwezig om kennis te maken met de “Challenges” die in september starten en tot het voorjaar van 2025 lopen. Daarvoor worden leerlingen op dezelfde manier bevraagd en “gechallenged” om een conceptueel restaurant voor hun school uit te werken waarbij actuele thema’s zoals bijvoorbeeld duurzaamheid een belangrijke rol spelen
Wat leeft bij Next Gen Z, waar dromen ze van, wat zijn hun uitdagingen, hoe zien ze zichzelf in 2030?
Bekijk een aantal van hun antwoorden en ideeën hieronder en in detail via respectieve links
In Hotelschool Koksijde Ter Duinen
Bekijk hun integrale presentatie via deze link
École d’Hôtellerie et de Tourisme du Luxembourg
Hotelschool PIVA
Bekijk hun integrale presentatie via deze link
Institut Emile Gryzon
Bekijk hun integrale presentatie via deze link
Instituut Stella Matutina
Bekijk hun integrale presentatie via deze link.
Waarom stakeholders uit de sector dit project mee ondersteunen
Hotelschool Gent
“Hotelschool Gent laat culinaire talenten zich dagelijkse ontwikkelen op basis van de kernwaarden culinaire innovatie, creativiteit en ondernemerschap in een stimulerend en zorgzaam kader. Onze moderne infrastructuur met de nieuwste snufjes ondersteunt hen hierbij.” Luc De Wispelaere
Jet Import
“Met Jet Import geloven wij in de toekomst van de horeca. Hospitality en kennis zijn key om zich te kunnen onderscheiden en om het concept van morgen uit te werken.” Stefaan Bettens
Winterhalter
"Geen topgastronomie zonder slimme technologie. Wij zijn blij onze knowhow over onze innovatieve vaatwassystemen te kunnen delen met het aankomende jonge talent. Hier zullen zij ongetwijfeld het verschil mee kunnen maken want de eerste indruk – een briljante vaat – telt." Eddy Croes, CEO Winterhalter
Sligro
“Sligro staat voor passie voor food en is dan ook trotse partner van dit mooie project. Dit jong keukengeweld zijn onze chefs van morgen, we geven hen dus graag een podium!” Kim Thuysman
Horeca Expo
“Horeca Expo ondersteunt graag het Young Horeca Talents Project omdat wij als Horeca platform en trefpunt niet enkel de ervaring van het verleden omarmen maar evenzeer het jonge talent van de toekomst een plaats willen geven op onze vakbeurs en hen inspireren om aan de slag te gaan in de mooiste sector van het land.” Nancy Lippens, Directeur Horeca Expo