Chef Tom Pauwelyn en gastvrouw Romy Deconinck werden dubbel verrast dit jaar tijdens de voorstelling van de nieuwe Gault&Millau-gids 2025. Niet alleen kreeg hun restaurant Elders, gelegen aan het Edmond Van Beverenplein in Gent, een hogere score dan vorig jaar, maar werd ook uitgeroepen tot Gastro-Bistro van het Jaar 2025.
Elders opende tweeënhalf jaar geleden zijn deuren en groeide al snel uit tot een vaste waarde in Gent. Vorig jaar kreeg het restaurant een score van 14 op 20 in de gids. Dit jaar steeg die score naar 14,5, een erkenning voor de voortdurende evolutie en kwaliteit van de keuken.
De titel ‘Gastro-Bistro van het Jaar’ wordt toegekend aan restaurants die erin slagen om de bistronomie te herdefiniëren met een eigentijdse, toegankelijke aanpak en verfijnde gerechten. Bij Elders hebben we deze unieke ervaring zelf mogen beleven. Met deze bekroning eren we een chef die de bistronomie tot in de kern begrijpt, met een feilloze focus op smaak en een onweerstaanbare feelgoodfactor.
Chef Tom Pauwelyn leerde de kneepjes van het vak bij onder meer Kobe Desramaults in restaurant Alberte. Bij Elders zet hij zijn weg zelfstandig voort op dezelfde no- nonsensemanier. Muziek staat luid, aankleding is minimaal. En in het bord brengt de chef spannende combinaties waarbij hij vooral het product en bij voorkeur groenten laat spreken. De chef wist ons tijdens verschillende bezoeken te overtuigen van zijn groot talent en eigen signatuur.
Met vernieuwende, lichte gerechten, zoals gebakken en gemarineerde witte asperges, vergezeld van zachtgekookte eitjes, venkelpollen en hazelnoten in pittige saus. Daarnaast risotto met gestoofde daslook en gefrituurde peterselie. Of huisgemaakte garganelli pasta met zeebarbeel in bouillabaissejus afgewerkt met broodkruim en oregano.
Bij Elders draait het niet alleen om de gerechten, maar ook om de unieke sfeer. Gastvrouw Romy Deconinck zorgt samen met haar team voor een hartelijk ontvangst. Met deze erkenning zet Elders niet alleen zichzelf op de kaart, maar bevestigt het ook Gent als stad van culinaire innovatie.