Dit zijn de winnaars van de Gault&Millau Awards 2025 in Nederland

10 feb 2025

Feestelijke awarduitreiking en gidslancering in Tivoli Vredenburg 

De winnaars van de prestigieuze Gault&Millau Awards 2025 zijn 10 februari 2025 bekendgemaakt in Tivoli Vredenburg. Onder het toeziend oog van de top van de Nederlandse restaurantwereld werden zij op het podium bekroond, in 18 categorieën zoals ‘Chef van het Jaar’, ‘Jonge Chef van het Jaar’ en ‘Ontdekking van het Jaar’. Tijdens het evenement is ook de gloed nieuwe Gault&Millau gids gelanceerd. Maar liefst 866 toonaangevende Nederlandse restaurants zijn dit jaar opgenomen in de lijst. Stuk voor stuk bijzondere plekken waar gasten mogen rekenen op een uitstekende culinaire beleving en dito service.

Winnaars Gault&Millau Awards 2025

Tijdens de lancering werden de awards uitgereikt aan de jaarlijkse prijswinnaars en was er ruimte voor ontmoetingen en netwerken in de foyer van Tivoli Vredenburg. De 18 winnaars zijn allen op hun eigen manier uniek. 

 

Joris Bijdendijk, een chef die veel groter is dan de restaurants waarin hij werkt, mocht de belangrijke award voor ‘Chef van het Jaar’ in ontvangst nemen. Joris is een leider, mentor, motivator en inspirator in de breedste zin van al deze woorden. Het zal ook niet alleen bij deze award blijven want de sky is voor hem the limit. 

 

‘Jonge Chef van het Jaar’ is Marco Helsloot, de talentvolle topchef die afgelopen jaar de moeilijke taak had om de grote schoenen van een ervaren topchef te vullen in restaurant Merlet. Hij heeft daar zelfverzekerd gekozen om lef en branie te tonen in zijn nieuwe uitdaging. 

 

‘Gastvrouw van het Jaar’ is dit keer Mandy Overbeek van restaurant Joann uit Enschede. Haar bevlogen rol in het restaurant geeft ze aan het bedieningsteam mee waardoor ook de gasten een geweldige restaurantervaring beleven. 

 


Lifetime Achievement Award 

Bijzondere aandacht dit jaar voor Jonnie en Thérèse Boer van De Librije die de ‘Lifetime Achievement Award’ in ontvangst mochten nemen. Zij verdienen dit met hun uitzonderlijke staat van dienst in en met het beste restaurant uit de geschiedenis van de Nederlandse gastronomie. 

 


Nieuwe Award 

Een nieuwe award dit jaar is het ‘Mediterraan Restaurant van het Jaar’ die dan ook voor de eerste keer gaat naar een ware klassieker in de Nederlandse culinaire wereld. De prijs komt toe aan restaurant Toscanini in Amsterdam waar al sinds 1985 onvervalst authentiek, eenvoudig en smaakvol wordt gekookt.

 

‘Sommelier van het Jaar’ is dit keer Tessa van de Wouw van restaurant Inter Scaldes. Deze bevlogen wijnkenner heeft een grote hoeveelheid kennis die zij zich eigen heeft gemaakt tijdens de jaren dat zij bij verschillende restauranteigenaren heeft gewerkt. Haar gave is het om bij complexe gerechten harmoniërende wijnen te kiezen. 

 

Onze ‘Best Dutch Chef Abroad’ komt dit jaar uit Phuket, Thailand. Jim Ophorst kookt in restaurant PRU vanuit een open keuken met een adembenemend decor met lokale producten en laat de internationale gasten genieten van zijn kookkunsten met Thaise invloeden.

Lijst van alle winnaars

Titel Naam Restaurant & Plaats
Chef van het Jaar Joris Bijdendijk Rijks®, Amsterdam
Jonge Chef van het Jaar Marco Helsloot Merlet, Schoorl
Gastvrouw van het Jaar Mandy Overbeek Joann, Enschede
Lifetime Achievement Award Jonnie en Thérèse Boer De Librije, Zwolle
Best Dutch Chef Abroad Jim Ophorst PRU, Phuket, Thailand
Hoogste Nieuwkomer van het Jaar Demain Cadzand-Bad
Ambachtsman van het Jaar Erik van Loo Parkheuvel, Rotterdam
Sommelier van het Jaar Tessa van de Wouw Inter Scaldes, Kruiningen
Wijnkaart van het Jaar Bougainville Amsterdam
New Chef on the Block Konijnenvoer Arnhem
Groenterestaurant van het Jaar Vannu Bavel
Prijs Plezier van het Jaar Euro Pizza Amsterdam
Ontdekking van het Jaar De Lepelaar Jisp
Mediterraan Restaurant van het Jaar Toscanini Amsterdam
Aziatisch Restaurant van het Jaar Amber Garden Amstelveen
Bistronoom van het Jaar CRU Den Haag - Scheveningen
Terras van het Jaar Noble Kitchen Cromvoirt
Cocktailbar van het Jaar Flying Dutchmen Cocktails Amsterdam

Dé restaurantgids 

Gault&Millau is dé restaurantgids voor de Nederlandse gastronomie. Maar liefst 866 restaurants prijken dit jaar op de lijst. De selectie omvat 111 mooie nieuwkomers en 99 restaurants met een stijgende score. Ze worden beoordeeld op basis van 20 punten. Dat de Nederlandse gastronomische wereld niet stilstaat, blijkt wel uit het feit dat er veel nieuwe namen op de lijst zijn bijgekomen. In de gedrukte gids zijn 70 restaurants opgenomen die een score hebben van 16 punten of meer. Dit jaar is restaurant Demain in Cadzand-Bad de hoogste nieuwkomer met 16|20 punten. In het restaurant van het Strandhotel verwelkomen chef Dani Hoefnagels en gastvrouw Romée Monkel van Demain hun gasten. Restaurant Lalou in Delft verdient een speciale vermelding. Het restaurant van Mario Ridder net niet goed genoeg voor de gids maar is wel de op één na hoogste nieuwe naam in de lijst. 

Restaurants Saam, Basiliek, The White Room, Coulisse, De Harmonie en Flicka verdienen ook aandacht met een stijging naar 15,5|20 punten dit jaar. Deze restaurants zijn bezig met een succesvolle opmars. 

De hoogst genoteerde stijger dit jaar is De Nieuwe Winkel in Nijmegen met 17,5|20. Het is duidelijk dat dit restaurant zich blijft ontwikkelen.

De complete lijst is terug te vinden op de website van Gault&Millau.

Over Gault&Millau Nederland 

Gault&Millau Nederland is de licentiehouder van de van oorsprong Franse Restaurantgids die een historie heeft sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. De gids bevat beoordelingen van restaurants (door middel van symbolische koksmutsen) en kent een beoordeling toe van punten op een schaal van 20. Ook reikt Gault&Millau jaarlijks verschillende prijzen uit, zoals de 'Chef van het Jaar', 'Sommelier van het Jaar', Terras van het Jaar' en ‘Bistronoom van het Jaar'. Gault&Millau Nederland is 100% onafhankelijk in zowel de beoordelingen als het genereren van inkomsten. Zo worden de beoordelingen altijd door anonieme inspecteurs gedaan, die zich niet bekendmaken en altijd zelf de rekening betalen. Alle inkomsten worden gegenereerd door middel van partnerships met toeleveranciers en entreegelden voor evenementen. 

Meer informatie over Gault&Millau 

Website: https://www.gault-millau.nl 

Facebook: https://www.facebook.com/GaultMillauNederland 

Instagram: https://www.instagram.com/gaultmillaunederland

Meer Nieuws

Gault&Millau chef Louis presenteert: Linguine, zeesalade, kokkels met paneermeel, cacioricotta en bergamot

24 mrt 2025

Ten to Taste - Het Maasland

22 mrt 2025

Partnernews: Unilever Food Solutions onthult foodtrends voor 2025.

21 mrt 2025