De FAVV Smiley:
“Een Smiley gaat over collectieve verantwoordelijkheid” (Maarten Bouckaert, Castor)

15 mrt. 2018

Voor Maarten Bouckaert van restaurant Castor was het behalen van een Smiley uitgereikt door het FAVV geen doel op zich. Wel een evidentie. Voedselveiligheid en hygiëne komen voor hem immers op de eerste plaats. Het gedachtegoed dat schuil gaat achter het behalen van label scherpt de discipline verder aan om dagelijks smakelijke en verfijnde gerechten neer te zetten.

Maarten Bouckaert windt er geen doekjes om. Voedselveiligheid en hygiëne zijn voor hem even belangrijk als de kwaliteit en de smaak van zijn bereide gerechten. “Het één kan niet zonder het ander. Een Smiley is daarom een must voor iedereen die in de sector actief is. “Toen hij de plannen opvatte om een eigen zaak te beginnen, was het snel behalen van een Smiley een absolute topprioriteit. “Voor mij betekent de Smiley in de eerste plaats een garantie voor hygiëne en voedselveiligheid. Veiligheid voor zowel mijn team als voor mijn gasten, in de zaal én in de keuken. De Smiley is een bewijs dat wij ons actief inzetten voor dit thema. Zo’n label is trouwens niet alleen een verdienste van ons maar eveneens van onze leveranciers om alles correct volgens de regels perfect te leveren. Hygiëne is geen eenmanszaak maar een aangelegenheid van iedereen. Het gaat over een collectieve verantwoordelijkheid van iedereen die in de voedselwaardeketen betrokken is.”

Maarten kijkt met tevredenheid terug toen hij bij de opening van Castor meteen de richtlijnen van het FAVV als ijkpunt nam om op hygiënisch vlak gedisciplineerd te werken. “Het vergt een bepaalde mentaliteitswijziging in het werk en je kan maar een resultaat neerzetten wanneer iedereen er elke dag voor gaat. Ik kan me inbeelden dat door de drukte en snelheid waarmee we in restaurant worden geconfronteerd, de aandacht voor voedselveiligheid en hygiëne al eens kan verzwakken. Ik denk aan bijvoorbeeld het niet of onzorgvuldig labellen van verpakkingen of het niet dagelijks reinigen van bepaalde toestellen. Maar die handelingen zijn in ons team helemaal ingeburgerd.”

Naast de inspanningen van de medewerkers vergt het behalen van een Smiley mogelijk bepaalde aanpassingen en extra kosten. “Voedselveiligheid en hygiëne voor jezelf en je gasten betekent investeren maar het zijn geen overbodige kosten en de bedoeling is uiteindelijk om problemen te voorkomen. Problemen die vervelend zijn en daarenboven vaak extra kosten met zich meebrengen. Wie preventief werkt en vooruit denkt, weet dat daarmee veel ergernis en geld kan bespaard worden.” Maarten Bouckaert is bijvoorbeeld zeer tevreden over de manier waarop in zijn koelcellen de temperatuur permanent geregeld en gecontroleerd wordt. Via een app op zijn smartphone wordt hij wereldwijd gewaarschuwd als de temperatuur zou afwijken van de norm. “Zo’n tool geeft je zekerheid, een rustig gevoel en de mogelijkheid om onmiddellijk te reageren.”

Ontdek de Gault&Millau restaurants met een Smiley

Meer Nieuws

2023: 60 jaar Consortium van de Parmaham en nieuwe productiespecificaties voor Prosciutto di Parma BOB.

4 dec. 2023

Gault&Millau Benelux geeft 21e gids uit en bekroont Chef van het Jaar 2024 en andere Laureaten

25 nov. 2023

Partnernews Parmaham - Roger van Damme’s macarons met Parmaham, meloen en caviaar

15 nov. 2023