De drie ontdekkingen van het jaar volgens Gault&Millau.

13 nov 2024

België blijft een smeltkroes van culinaire creativiteit, waar traditie en innovatie elkaar naadloos ontmoeten. Elk jaar ontdekken we verborgen parels die nieuw in onze selectie komen en de gastronomie een frisse wind geven. Dit jaar hebben drie uitzonderlijke restaurants onze harten veroverd met hun unieke visie, verrassende smaken en onmiskenbaar vakmanschap. Met trots presenteren we de Ontdekkingen van het Jaar: Jean-Philippe in Vlaanderen, Babam in Brussel, en Maison - Lieu de Partage in Wallonië.

Jean-Philippe (Ingelmunster, 14,5/20)

Ontdekking van het Jaar - Vlaanderen

Restaurant Jean-Philippe (14,5/20) in Ingelmunster is een fijne, nieuwe culinaire bestemming. Het interieur, met witte en beige tinten, verzorgd servies en linnen op tafel, heeft een hedendaagse uitstraling en een uitnodigende sfeer. Chef Jean-Philippe De Pessemier, die eerder souschef was bij Boury, heeft samen met Sara-Sofia, die liever in de bediening werkt ondanks haar diploma bedrijfsbeheer, een prachtig concept neergezet. Na vijf jaar ervaring in The Jane in Antwerpen, bieden ze nu een verfijnde Frans-Belgische keuken. Eén van de hoogtepunten van het menu is kort op de plancha gebakken langoustine, even gelakt in eigen boter, geserveerd met jus van de nage, compote van coeur de boeuf tomaat, crème van dragon en lente-ui. Een beloftevolle nieuwkomer die meteen twee koksmutsen verdient en sterk verrast. In die mate dat we dit restaurant erkennen als Ontdekking van het Jaar 2025 van Vlaanderen.

Babam (Brussel, 13/20)

Ontdekking van het Jaar – Brussel

Wanneer je bij Babam aan tafel gaat, is het moeilijk om niet nostalgisch te worden. Chef Thibaut van Outryve brengt een ode aan de familiekeuken met gerechten zoals stoofpotje op grootmoeders wijze, botermalse gekonfijte runderwangen gestoofd in bruin bier afgetopt met aardappelespuma met daarop kruimels peperkoek. Mergpijp wordt geserveerd met een heerlijke toast met daslookboter afgewerkt met petits-gris de Namur. Een smakelijke uitstap vol herinneringen die voor nieuwe sensaties zorgen en die we omwille van zijn regressieve kant en volle smaken willen uitroepen tot Ontdekking van het Jaar 2025 voor Brussel.

Maison - Lieu de Partage (Jodoigne, 13,5/20)

 

Ontdekking van het Jaar - Wallonië

Te midden van de natuur nodigt dit pand in witte natuursteen uit om kennis te maken met het plantaardige en duurzame universum van chef Sebath Capela. Uitwisseling en producten van de korte keten staan daarin centraal. Rondom de open keuken worden we getrakteerd op een live spektakel door een verrassingsmenu met gewaagde smaken en nauwkeurig uitgevoerde technieken. De gerechten, met de focus op groenten zoals prei en wortel, verrassen door hun diepe smaak. Voor de liefhebbers maakt de chef een stukje sappig vlees klaar van Boucherie de la Ferme Simon. De beknopte maar goed gekozen wijnselectie past er perfect bij, een zaak die we uitroepen als Ontdekking van het Jaar 2025 voor Wallonië.

Deze drie ontdekkingen onderstrepen de veelzijdigheid van de Belgische gastronomie. Of je nu verlangt naar verfijnde smaken, een reis naar culinaire herinneringen of vernieuwende creativiteit, deze restaurants bieden een unieke ervaring die je niet mag missen. 

Powered by


Tags:
Awards

Meer Nieuws

Partnernews - Ontdek Luik: de ultieme citytrip voor cultuurliefhebbers en fijnproevers.

14 dec 2024

Mooiste restaurant design van 2025 - restaurant Stable.

13 dec 2024

Partnernews - Ervaar ingenieuze originaliteit in Oostenrijk.

11 dec 2024