Crémant de Bordeaux, het vloeibare goud voor tijdens de eindejaarsfeesten

16 dec. 2021

In Bordeaux heb je rode wijnen, witte wijnen, zoete wijnen en … schuimwijnen. Een mousserende, frisse, feestelijke … en vooral zeer betaalbare wijn.

Deze schuimwijn, die minder bekend is dan zijn tegenhanger uit de Champagne, is verkrijgbaar in rosé of wit. Hij wordt gemaakt met dezelfde druivenrassen als de andere bordeauxwijnen: merlot en cabernet (sauvignon of frank) voor roséwijnen of sauvignon en sémillon voor witte wijnen.

“Deze druivenrassen uit de Bordeaux komen mooi tot hun recht in een crémant. Ze geven frisheid, toetsen van fruit en een zeer speciale textuur aan mousserende wijn,” aldus Benoit Calvet, een handelaar in bordeauxwijnen en producent voor het bedrijf Benoit Valérie Calvet.

“Wat ook bijzonder is aan de Crémant de Bordeaux, is dat de witte crémants van rode druiven (blanc de noir) gemaakt kunnen worden, wat wijnen oplevert met een behoorlijk lange afdronk en veel structuur.”

Rosé en witte crémant

Benoit Calvet stond vanaf het begin, toen in de jaren negentig het AOC net was ingediend, al achter het produceren van crémants. En vandaag de dag produceert hij rosé crémants onder de naam BX, waarvoor hij merlot combineert met cabernet franc.

Een schitterende kleur, toetsen van rood fruit, delicate en verfrissende bubbels … Het zijn de troeven van de crémants uit Bordeaux.

Benoit Calvet stortte zich op de productie van rosé crémant in plaats van op witte crémant, omdat hij wist dat de wijngaarden in Bordeaux zich bijzonder goed lenen voor de productie van een rosé schuimwijn. “En daarom is deze schuimwijn uniek vergeleken met andere regio’s die crémants produceren … Wij verkopen drie keer meer rosé dan witte crémant, wat erop wijst dat de consument het met mij eens is.”

Hoe wordt crémant gemaakt?

Maar zowel voor de witte als voor de roséwijnen neemt de verkoop elk jaar toe, waaruit blijkt dat de Crémant de Bordeaux nog vaak over de tong gaat. Ongeveer 200 wijnbouwers in Bordeaux produceren jaarlijks 3 miljoen flessen crémant.

Aan de oorsprong van dit succes ligt een traditionele methode die identiek is voor alle crémants: de tweede gisting en het bewerken van de expressie van de wijn na drie jaar rijping.

Nadat de druiven met de hand zijn geoogst, wordt het sap gebotteld zoals bij een klassieke wijn. Vervolgens worden er gisten en suiker aan toegevoegd waardoor er zowel alcohol als koolzuurgas wordt aangemaakt. De fles wordt dan afgesloten met een dop en na ongeveer een jaar weer geopend. 

En dan gebeurt er iets eigenaardigs: om de afzetting te verwijderen die tijdens het gistingsproces ontstond, worden de flessen omgedraaid. Het residu verzamelt zich dan in de hals, die vervolgens wordt bevroren. Daarna wordt de fles weer ondersteboven gekanteld. En hop, de gestolde afzetting knalt uit de fles wanneer de kooldioxide vrijkomt. Je moet er maar op komen.

De flessen worden gekanteld en zacht geschud om de afzetting naar de hals van de fles te laten zakken, vanwaar deze uit de fles wordt verwijderd. En dan is de crémant klaar om geproefd te worden.

Een idee voor kerst ?

En bij een feestelijk moment zoals een aperitief met vrienden, een familiemaaltijd of een verjaardagstaart, gaat er niets boven een feestelijke wijn. Dus waarom probeer je met kerst niet eens iets anders? Ideaal voor bij de kaas, de kerststronk of het aperitief. Het is maar een idee natuurlijk …

https://www.bordeaux.com

Meer Nieuws

Gault&Millau chef Jo presenteert: Marokkaanse couscous met coquilles. Powered by Samsung

21 mrt. 2024

Topchef Tim Boury en JARR ontwikkelen samen een sprankelende kombucha

17 mrt. 2024

Gault&Millau chef Francesca presenteert: gezonde witte koolsalade. Powered by Samsung

7 mrt. 2024