Chef van het Jaar 2022:
Thierry Theys - Nuance

2 jan. 2022

De titel van Chef van het Jaar 2022 gaat dit jaar naar Thierry Theys van Nuance in Duffel. “Met zijn zin voor nuances - what’s in a name -, contrasten uitgewerkt in evenwichtig gedoseerde details en scherp getekende bordspiegels, bereikte deze chef in 2021 nieuwe hoogtes. Zijn keuken heeft een signatuur die het hele traject van aperitiefhapjes tot zoets bij de koffie karakteriseert en daardoor de gasten verwent met tal van leuke vondsten vol zintuiglijke prikkels.” aldus de redactie. “Geen enkel detail ontbreekt: van het luxueuze interieur tot de brood- en boterselectie”, zo bevestigt ook CEO  Marc Declerck.

Met de uitbreiding van het oorspronkelijke restaurant en een nieuwe inkom creëerden Thierry Theys en gastvrouw Sofie Willemarck voor Nuance een aanzienlijk ruimer territorium om hun gasten nog meer comfort en rust te geven. En tegelijkertijd een nog beter podium voor de gerechten die alsmaar meer aan finesse en expressie winnen. In die mate zelfs dat over de Award van Chef van het Jaar snel unanimiteit ontstond. In onze vorige editie schitterde Thierry Theys al met een bijzonder nagerecht. Hetzelfde uitzonderlijke niveau kenmerkt evenzeer zijn hartig repertoire. De eerste aperitiefhapjes eisen in die zin meteen alle aandacht op. Met onder meer maïstaartje afgewerkt met gekaramelliseerde mascarpone, met een gezouten koekje afgewerkt met crème van brokkelkaas en umeboshi, en met een taartje van hamachi, gember en kombu. Dorade komt licht gebrand met wortel, meloen, crème van duindoornbes en gemarineerde zalmeitjes als een schitterend samenspel tussen subtiele smaken en de fijne textuur van dagverse vis. Europese kreeft brengt hij zacht gegaard met choronsaus, coeur de boeuf tomaat met olie van vanille en met barilotto als gedoseerd extra hartig element. Natuurlijke wildjus opgepept met kers, crème van kersen en kroketje met lichte pepercrème zijn maar een paar details in een compositie rond zomerree die vol zalige verrassende garnituren zit. Tot slot bewijst hij opnieuw zijn grootse affiniteit met het zoete register. Onderaan in het bord vinden we basilicum en kiwi met daarbij crème van banaan en avocado die hij afwerkt met gefrituurde rijstnoedels met matcha thee en ijs van citroen en limoen. Verfijnd, origineel en vol expressiekracht. Proficiat Thierry en team!

Credits: Redactie Gault&Millau

Meer Nieuws

Partnernews: Voorschot bij online reserveringen: een no-go of noodzakelijk kwaad?

2 apr. 2024

Gault&Millau chef Jo presenteert: Marokkaanse couscous met coquilles. Powered by Samsung

21 mrt. 2024

Topchef Tim Boury en JARR ontwikkelen samen een sprankelende kombucha

17 mrt. 2024