Aan de ontbijttafel met chef Dimitri Marit van Maison Marit en David Laurent van Patisserie David Laurent

15/05/2022


Elke zondag stellen we u samen met Dossche Mills en partners graag de lievelingsbakkers van onze Gault&Millau chefs voor. We schuiven mee aan de ontbijttafel en ontdekken hoe onze chefs en hun favoriete bakker genieten van hun ontbijt. We hebben het over pairings en de rol van brood binnen de betere gastronomie. Elke zondag kraakvers op uw digitale bord!

Goede morgen chef, wie is de bakker met wie we vandaag aan tafel zitten?
Dimitri:
Ik ga héél graag langs bij David Laurent, de Maitre Boulanger Patissier op de Alsembergse steenweg à Braine l’Alleud.


Hoe ziet jullie perfecte ontbijt er uit?
Dimitri:
Doe mij maar een knapperig stokbrood of pistolet, gezouten boerenboter, gerookte zalm, gerookte ham, geitenkaas, vers seizoensfruit en muesli, bergamot thee… en dat alles op een zonnig terras, of in een chalet in de Savoy, met mijn familie of met mijn fiets vrienden.
David: Ik word ook gelukkig van een ouderwets stokbrood of pistolets, eieren en sucuk (Turkse gezouten worst), lekkere speculoospasta op een keramiek, en idealiter ook op een zonnig terras!

Hoe ziet de ideale lunch pistolet er uit?
Dimitri:
Een lekkere krokante pistolet met américain of bereid gehakt, boter, tomaat en waterkers..  Daar kan ik echt van genieten.
David: Voor mij graag een karnemelk pistolet met kip curry en rauwkost! Dat blijft smaken.


Welk brood past het best bij een gastronomische maaltijd?
Dimitri:
Voor mij is dat zuurdesembrood met een knapperige korst en honingraat-kruim.
David: Ik ga akkoord, niks beter dan een degelijk zuurdesembrood met een korst die net iets te hard gebakken is.

Welke is de ideale brood-wijn of brood-bier combinatie?
Dimitri:
Ik ga voor brood en wijn. Voor mij gaat er niets boven een lekker glas Sauvignon vergezeld van een licht stokbrood met lekkere gezouten boter of een glas Champagne vergezeld van een Blini met kaviaar. Dat kan ook smaken.
David: Ik hou van kaas uit de Savoie, een goed stokbrood, peper en zout en een glas rode wijn... je weet wanneer je eraan begint maar niet wanneer je eindigt!.


Mocht u zelf een brood of koffiekoek zijn waarin zouden we dan onze tanden mogen zetten?
Dimitri:
Je zou me kunnen terug vinden als een snede verloren boord of als een heerlijke Cougnou met Kerst.
David: Ik graag als een lekker brood met olijven en tomaten, style fougasse.

Waar komt uw passie voor dit vak vandaan?
David:
Ik was tien jaar oud, op bezoek in het kindermuseum waar ik mijn allereerste brood bakte... Ik kan me die heerlijke geur nog exact herinneren.


Wat is / zijn uw specialiteit(en)?
David:
Ik ben graag creatief bezig met patisserie.

Als u zelf eens naar de bakker gaat, in binnen of buitenland, voor wie kiest u dan en waarom?
David:
Dan ga ik op zoek naar de specialiteit van het land en zoek ik gebak dat ik nergens anders kan vinden.

Zelf proeven?
https://www.maisonmarit.be/nl

https://www.facebook.com/Patisseriedavidlaurentbrainelalleud

Meer Nieuws

Aan de ontbijttafel met Chef Alexandre Ciriello van restaurant L’Horizon en bakker Vincent van “Le fils du Boulanger”

14/08/2022

In the picture: Genieten in Limburg van gezellige terrassen

08/08/2022

Aan de ontbijttafel met Chef Grégoire Gillard van restaurant Barge en Bakker Zied van Boulangerie Khobz in Elsene

07/08/2022