JONGSTE DUO WINT FELBEGEERDE TITEL CHEFS & SHAKERS 2022
CHEF: BRENT MAES VAN JOOST ARIJS & SHAKER: MICHIEL THEYS VAN HET HOF VAN CLEVE
Jonge poulains van Peter Goossens (Hof van Cleve) en Joost Arijs (Joost Arijs Patisserie en Chocolatier) winnen gouden ticket naar de Filipijnen.
Een concept waarbij Belgische bartenders en chefs worden uitgedaagd door de Filipijnse Don Papa Rum om een uitmuntende pairing te creëren.
Zondag vond de finale plaats in Brussel.
Juryleden Glen Ramaekers (Don Papa ambassadeur België) en Patrick Aubrion (Europees kampioen en vice wereld kampioen patisserie) degusteerden de culinaire combinatie van de 13 duo's. Zo kozen ze uiteindelijk na een traject van - preselectie - halve finale - finale - samen met 11 professionele juryleden voor 1 winnend 'Chef & Shaker' duo. De winnaars kregen een ticket richting Sugarlandia aka Negros Island in de Filipijnen, de thuisbasis van Don Papa. Next up? Hun pairing voorstellen in de meest gerenommeerde cocktailbars en restaurants in Manilla.
Finale
De finale vond plaats op zondag 12 juni in het nieuwe restaurant Entropy van chef Elliott Van de Velde waar de drie resterende duo's hun ode aan de Filipijnen voorstelde aan een 7-koppige professionele jury. Zij beslisten op hun beurt welk duo de titel van Chefs & Shakers 2022 naar huis mocht nemen.
Proost op het gouden duo!
CHEF: BRENT MAES VAN JOOST ARIJS
&
SHAKER: MICHIEL THEYS VAN HET HOF VAN CLEVE
Brent Maes: "Voor mij was het een next level culinaire beleving! Tijdens iedere ronde haalden we alles uit de kast om iets te serveren op topniveau die we later graag willen serveren in ons dessertrestaurant. *knipoogt*. De halve finale was een unieke beleving, voordien kon ik nog niet eens een ajuin stoven of sauzen maken, en zie nu! Zo dankbaar!"
Michiel Theys: "Sprakeloos, kan het nog niet echt geloven. Zijn wij echt gewonnen? Ik ga denk ik even een aantal vrienden bellen om hun te bedanken."
DESSERT : The planet of Don Papa
Siroop - jus basis
Kalamansi cremeux
Citrus coulis
Mousse Sao Thomé 70%
Crumble chocolade – fleur de sel – kalamansi
Ijs van gerookte chocolade en Don Papa 7y
Nougatine met cacaonibs en amandelen
Glacage sao thomé 70%
Biscuit met druivenpitolie en speculaaskruiden
Ijskoude citrusjus
COCKTAIL : Slow Drip
40 ml Don Papa 40 ml slow coffee
40 ml orange wine
3 ml calamansi azijn
15 ml palmsuiker siroop met salie
15 ml basis gember limoengras
Cacao bitters
Mix fleur de sel
Olie van limoengras
Zeste calamansi
2 maal zilver!
|
Ex aequo voor het Kortrijkse duo Matthias Speybrouck (Va et Vient) en Hannes Desmedt (Wine Blend) & Milou Agterberg (Het Gebaar) en Yochen Verbeeck (Bar Hootch)
Preselectie & halve finale
De derde editie van Chefs & Shakers ging van start in januari. 13 duo's namen het tegen elkaar op tijdens de preselectie in Chef Academy - Metro in Antwerpen. Hun doelstelling? De perfecte dessert & cocktail pairing creëeren. Aftermovie
oms zijn twee elementen onlosmakelijk verbonden. Als je het ene hoort, linken je hersenen meteen door naar het andere. Net zoals Laurel & Hardy, maar wij hebben nog een ander duo voor je: Big Green Egg & Don Papa. Fingerfood & cockail pairing to the next level! De 6 halve finalisten namen het tegen elkaar op in de nieuwe food market van Gare Maritime in de permanente Sugarlandia Foodkiosk van Don Papa Rum.
JURY FINALE
Jurgen Nobels (Experienced bartender & Beverage & hospitality consultant)
Hannah Van Ongevalle (Bartender - The Pharmacy / Hospitality Consultant - The Motel)
Patrick Aubrion (European champion and vice world pastry champion - Aubrion Chocolates)
Kenzo Nakata (Winner C&S 2021 / Owner & chef Gramm restaurant)
Henk Hetzel (Dutch ambassador - Don Papa)
Philippe Meyers (Chef - Philippe Meyers)
Glen Ramaekers (Belgian ambassador - Don Papa / Chef - Humphrey Chez Pias)