Aan de ontbijttafel met Chef Tanguy de Turck - Le Vieux Chateau - en zijn bakker Michel van Bakkerij Wilkin uit Ellezelles

Jul 10, 2022


Elke zondag stellen we u samen met Dossche Mills en partners graag de lievelingsbakkers van onze Gault&Millau chefs voor. We schuiven mee aan de ontbijttafel en ontdekken hoe onze chefs en hun favoriete bakker genieten van hun ontbijt. We hebben het over pairings en de rol van brood binnen de betere gastronomie. Elke zondag kraakvers op uw digitale bord!

Goede morgen Chef, welke bakker stelt u ons graag voor?
Tanguy:
15 jaar geleden verhuisde ik naar Ellezelles en ontdekte ik mijn buur Michel en zijn bakkerij. Een ambachtelijke bakker als buur hebben die met kennis en passie brood en gebak maakt is een echt plezier.


Hoe ziet jullie perfecte ontbijt er uit?
Tanguy:
Zodra ik tijd heb, zitten we met mijn vrouw en mijn zoons op het terras en geniet ik graag van een lekker ouderwetse pistolet met kaas, pompelmoessap en een dubbele espresso. Af en toe een brunch daar kan ik ook zeer van genieten…
Michel: Ik hou van gezonde en verse kwaliteitsproducten. Wit- en meergranenbrood, boere boter, zuivelproducten, zelfgemaakte jam en lokale charcuterie, bij ons thuis, omringd door familie… gezellig.

Hoe ziet de ideale lunch pistolet er uit?
Tanguy:
Een lekker luchtige en knapperige pistolet met goede boter en gravlax-zalm, dara kan je me altijd plezier mee doen.
Michel: In de zomer graag iets fris en licht… vergezeld van salade, tomaten, komkommers. Warm en hartverwarmend in de winter…

Welk brood past het best bij een gastronomische maaltijd?
Tanguy:
Dat is moeilijk, dat hangt van het gerecht af. Ik denk voor frisse en lichte voorgerechten een brood met een lichte zuurgraad zoals een zuurdesembrood, als begeleiding bij kazen een brood met rond- en zachtheid…
Michel: Een wit of grijs ambachtelijk brood met een goede beet maar vooral met een lekker korstje.


Welke is de ideale brood-wijn of brood-bier combinatie?
Tanguy:
Ik ben opgegroeid en opgevoed met brood en wijn. Wat niet betekent dat ik niet van bier houd!
Michel: Ik kan enorm genieten van beboterd witbrood met wijn en speltbrood met Trappistenbier.

Mocht u zelf een brood of koffiekoek zijn waarin zouden we dan onze tanden mogen zetten?
Tanguy:
Ik ga voor een boterkoek met rozijnen, mijn verwennerij op zondag…
Michel: Ik zou op uw tafel komen als een lekker chocoladebroodje.

Waar komt uw passie voor dit vak vandaan?
Michel:
Toen ik een kind was stuurde mijn moeder me vaak op pad om brood te kopen. Ik vond dat heerlijk. Ik was betoverd door de geuren en de bedrijvigheid die in de bakkerij heerste. Ik heb initieel niet voor bakker gestudeerd omdat we in de jaren 70 meer gericht waren op industriële ambachten (mechanica / elektro) ... Pas in 1980, nadat ik mijn vrouw had ontmoet, heb ik beslist om voor mijn passie te kiezen!


Zelf proeven?
https://www.levieuxchateau.be
https://www.facebook.com/boulangeriewilkin

More News

Partnernews: Voorschot bij online reserveringen: een no-go of noodzakelijk kwaad?

Apr 2, 2024

Gault&Millau chef Jo presenteert: Marokkaanse couscous met coquilles. Powered by Samsung

Mar 21, 2024

Topchef Tim Boury en JARR ontwikkelen samen een sprankelende kombucha

Mar 17, 2024