Tweede Garnaalkrokettenfestival een groot succes in Oostende

24/10/2022

Tweede Garnaalkrokettenfestival een groot succes in Oostende

Restaurant North haalt de publieksprijs binnen, Brassi Grand Café wint als nieuwkomer de juryprijs


Meer dan 4.000 mensen bezochten het Garnaalkrokettenfestival in Oostende. Deze tweede editie vond plaats op twee dagen en samen aten de aanwezigen niet minder dan 30.000 garnaalkroketten. Restaurant North ging met de prijs van het publiek lopen. Uit de elf deelnemende restaurants verkoos de vakjury nieuwkomer Brassi Grand Café als winnaar.

Vandaag verzamelden 11 restaurants in de ACEG Wellington Renbaan voor de tweede editie van het Garnaalkrokettenfestival, dat ook dit jaar volledig uitverkocht was. Het enthousiasme van de bezoekers was groot, dat was duidelijk als de tickets al na amper enkele weken de deur uit waren.

De sfeer was erg gezellig, maar er moest uiteraard ook geproefd worden. Een professionele vakjury waarin Gault&Millau, Knack en enkele culinaire recensenten zetelden, proefden blind alle garnaalkroketten en kozen met zorg en precisie hun 3 favorieten uit. Dat iedere kroket uniek is, werd nogmaals bewezen.

“De smaak van de vulling, de korst, … Hierin komt het recept van de chef echt naar boven en zo onderscheiden ze zich allemaal van elkaar.”, zegt één van de juryleden. 

Op basis van de verschillende eigenschappen (korst, vulling, smaak, …) kwam restaurant Brassi Grand Café het beste uit de blinde proef. Chef-kok Diego De Baets komt zo als nieuwkomer ineens bovenaan de lijst terecht. Het nieuwe restaurant op de Albert-I-Promenade mag zo ineens heel wat bezoekers verwachten om de kroket te gaan proeven.

De tweede plaats ging naar Le Bassin. North Sea Chef Tom Vanhaecke toont zo nogmaals aan dat hij fantastisch overweg kan met Noordzeeproducten.

Café Botteltje ging met het brons lopen. Chef-kok James Desimpelaere werkt in zijn bereiding ook met Ostendsche Strever bier, naar een eigen recept. In die garnaalkroket komt dus alles waar het restaurant voor staat mooi samen.

Ook de talrijke bezoekers konden hun steentje bijdragen en stemmen voor hun favoriet, want er werd ook een top 3 van de publieksjury samengesteld. Er werd heel wat gestemd en hieruit kwam Restaurant North als winnaar naar voren, gevolgd door Eetkaffee Poseidon en Toope.

Winnaars

Vakjury

  1. Brassi Grand Café
  2. Le Bassin
  3. Café Botteltje

Publieksjury

  1. Restaurant North
  2. Eetkaffee Poseidon
  3. Toope

Orde van de Oostendse Garnaalkroket

Op vrijdag 21 oktober werd de Orde van de Oostendse Garnaalkroket feestelijk boven de doopvont gehouden. Voorzitter en bezieler van de Orde, Bart Tommelein, benoemde ter plaatse de eerste Grootmeesters. De eerste namen waren: Guinevere Claeys, Martin Heylen en Herr Seele.

De echte die hard garnaalkroketten-lover maakt kans om volgend jaar ook in de Orde opgenomen te worden als Fijnproever. Hoe? Door tussen 24 oktober 2022 en 1 oktober 2023 langs te gaan in de elf restaurants van deze editie om ter plaatse te smullen van de huisbereide garnaalkroketten. De stempels van de deelnemende restaurants op een unieke spaarkaart, zijn de nieuwe panini-stickers voor echte foodies. Mensen met een volle spaarkaart worden op het eerstvolgende Garnaalkrokettenfestival gehuldigd in de Orde. Dat zal trouwens plaatsvinden op 14 en 15 oktober 2023.

More News

Schrijf nu in voor de Gault&Millau Catering Awards 2023

26/05/2023

Recept Davy Devlieghere, : Rode biet, Belcolade chocolade, Iraanse thee & basilicum

26/05/2023

Gault&Millau presenteert de “Culinary Innovators” award winnaars van 2023

25/05/2023