Ten to taste:
garnaalkroketten met grijze garnalen.

Jun 24, 2025

De garnaalkroket is de koninklijke snack van de Noordzee. Wat ooit begon als een slimme manier om een overvloed aan grijze garnalen te verwerken, groeide uit tot een culinair statussymbool. In een smeuïge bechamelsaus, omhuld door een goudbruin krokant korstje, combineert ze eenvoud met verfijning. Tegenwoordig duiken er moderne varianten op: met panko of exotische kruiden. Maar de klassieke versie - volgens grootmoeders recept - blijft onovertroffen, een tijdloos icoon van de Belgische gastronomie. 

 

De Noordzeegarnaal – of grijze garnaal – is een van de fijnste delicatessen uit onze wateren. Haar unieke smaak en textuur komen pas écht tot hun recht wanneer ze kraakvers is. Hoe verser, hoe beter. De beste garnalen worden vlak voor onze kust gevangen, gekookt op zee en zonder bewaarmiddelen aan land gebracht. Aan de Vistrap in Oostende koop je ze recht van de boot. Zoals bij de familie De Smit, die al vijf generaties lang de Noordzee trotseert voor hun garnalenvangst. Hun dagverse lading wordt met zorg gesorteerd en geleverd: klaar om met de hand gepeld te worden of verwerkt tot kroketten van topkwaliteit. 

 

De garnaalkroket is uitgegroeid tot een culinaire signatuur: steeds meer chefs tillen het klassieke gerecht naar een gastronomisch niveau. Wie ze beheerst, toont vakmanschap. Wie haar subtiel anders benadert, getuigt van visie.

Onze inspecteurs proefden zich een weg door Vlaanderen en selecteerden tien kroketten die zowel technisch overtuigen als een eigen signatuur dragen.

 

10 adressen in Vlaanderen geselecteerd door onze inspecteurs

 

Bistrot du Nord – Antwerpen – 15,5/20

Dat de beste garnaalkroket van Vlaanderen niet aan zee, maar in hartje Antwerpen te vinden is, zal veel liefhebbers verrassen. Chef Michaël Rewers is een vakman pur sang, die klassiekers met uiterste precisie laat schitteren. Niet alleen zijn bereidingen van orgaanvlees worden geroemd, ook zijn garnaalkroket maakt indruk. Hij serveert één grote kroket met een goudbruine korst en een vulling die barst van smaak, royaal gevuld met verse garnalen. Uitgeroepen tot de favoriet van vele inspecteurs!


©Nette Clonen

 

't Werftje – Zeebrugge – 12/20

Sinds maart 2025 zit ’t Werftje in een vernieuwd pand aan de haven van Zeebrugge, zonder daarbij iets van zijn karakter te verliezen. De garnaalkroketten -  bereid naar het familierecept van Eli Vandersnickts grootmoeder - zijn klassiek van vorm en kraakvers gebakken. Met hun krokante korst en smeuïge, intens smakende vulling onderscheiden ze zich moeiteloos. Wie niet ter plaatse kan proeven, vindt ze ook in bepaalde supermarkten.

©MAXIME LOISE

 

Rubens – Knokke-Heist – 12/20

Brasserie Rubens is sinds 1926 een gevestigde waarde in Knokke en draagt met trots de titel van oudste brasserie van de badstad. Al enkele generaties lang waakt de familie Vandeperre over de authentieke sfeer en vertrouwde kwaliteit die de zaak zo geliefd maakt. Op het menu prijken klassiekers, zoals de befaamde garnaalkroketten: met de hand gerold en rijkelijk gevuld met verse grijze garnalen van North Sea Deluxe. Rubens maakt indruk door zijn constante kwaliteit als één van de drukste horecazaken van het land.

 

North – Oostende

Deze garnaalkroketten hebben hun naam intussen meer dan waargemaakt: tijdens de laatste editie van het Garnaalkrokettenfestival in Oostende sleepten ze zowel de jury- als publieksprijs in de wacht. Ze worden bereid volgens het familierecept van Eric Liebrechts, dat door zoon Jan naar een hoger niveau is getild. Binnen proef je traditie, buiten lonkt het zonovergoten terras met uitzicht op de Noordzee.

Julia – Koksijde – 13,5/20

Sinds 1919 staat Mare Nostrum in Sint-Idesbald garant voor topkwaliteit uit de zee. Wat begon bij vissersdochter Mette Julia, groeide uit tot een visboetiek waar traditie en smaak samenkomen. Restaurant Julia is het culinaire verlengstuk van die familiezaak. Drie generaties later waakt Angus Wittevrongel erover dat klassiekers zoals de garnaalkroket nog steeds volgens het geheime familierecept worden bereid. Je kunt ze proeven in het restaurant, of meenemen uit de winkel.

Bistro Belix – Tongeren-Borgloon – 13,5/20

Aan de rand van Tongeren ligt Bistro Belix, een authentieke bistro waar Belgische klassiekers met liefde worden gebracht. Onder het toeziend oog van zaakvoerder Hans Christiaens staat kwaliteit centraal, in een ontspannen setting waar gastvrijheid vanzelfsprekend is. Het absolute kroonjuweel is de huisbereide garnaalkroket, rijk gevuld met verse garnalen en bereid volgens een Brussels recept.

Brabohoeve – Schilde – 14/20

Het terras met zicht op de omringende velden is bij mooi weer een onweerstaanbare troef. In de open keuken worden brasserieklassiekers tot in de perfectie bereid, met zichtbaar respect voor ons culinaire erfgoed. De garnaalkroketten - met krokante korst, smeuïge vulling, gefruite peterselie en een geroosterde citroen - zijn simpelweg voortreffelijk. Niet voor niets werd deze plek meteen na opening uitgeroepen tot Brasserie van het Jaar 2018.

Fish a gogo – Antwerpen

Onder de schaduw van de kathedraal van Antwerpen serveert Jurgen Tanghe streetfood op zijn best: kraakverse visgerechten, à la minute bereid. Een absolute trots is de garnaalkroket, rijk gevuld met handgepelde grijze garnalen en omhuld met een dunne, krokante korst. Een klassieker, met vakmanschap en zorg bereid, geserveerd uit het vuistje. Streetfood recht uit de Noordzee - dat moeiteloos kan wedijveren met de garnaalkroket zoals je die in een restaurant krijgt.

Silo's – Boortmeerbeek – 13,5/20

In een voormalige mouterij serveert deze brasserie de beste garnaalkroketten van de streek: krokant, royaal gevuld en boordevol smaak. Het industriële interieur geeft de plek een kosmopolitisch kantje zonder pretentie. Bij mooi weer eet je op het terras met zicht op het kanaal en passerende schepen. Die combinatie van vakmanschap en sfeer bleef niet onopgemerkt: deze brasserie wist eerder al de titel ‘Brasserie van het Jaar 2016’ in de wacht te slepen.

Subtiel – De Panne

Na het afscheid van Le Fox beginnen chef Stéphane Buyens en gastrvouw Ellen Dulst met hun chef en sommelier aan een nieuw hoofdstuk in een charmante villa buiten het centrum van De Panne. Hier draait alles om smaak, sfeer en gastvrijheid. Die aanpak vertaalt zich moeiteloos naar de klassiekers op het bord. De garnaalkroket met familierecept verhuisde gelukkig mee. De garnaalkroketten zijn krokant, romig en rijk gevuld met verse garnalen - een ode aan eenvoud en smaak, tot in de perfectie uitgevoerd.

Smaakt dit naar meer?

De garnaalkroket is slechts het topje van de ijsberg. Laat je meevoeren door de golven van smaak en ontdek nog meer culinaire inspiratie, verborgen parels en gastronomische tips van onze inspecteurs. Duik in de rest van onze selectie via deze link en laat je verrassen.

 

More News

Partnernews - Fine2Dine introduces EcoMade – The first 0% emission tableware production.

Nov 6, 2025

Gault&Millau presenteert 23ᵉ editie van de gids en eert Chef van het Jaar 2026 en andere winnaars.

Nov 3, 2025

Ten To Taste – Een decennium vol smaak: dit waren de tien laatste Chefs van het Jaar van Gault&Millau

Oct 28, 2025