Steun je lokale Chocolatier:
12 chocolatiertips voor Pasen

06/04/2020

Gault&Millau draagt in deze periode graag waar mogelijk een steentje bij om onze sector op verschillende manieren te steunen. Naast onze “Chef’s Take Away” collectie, waar we de Take Away initiatieven van Belgische Gault&Millau chefs bundelen, presenteren we u vandaag graag een selectie van top chocolatiers uit onze chocolatier gids waar u tijdens de Paas periode terecht kan.

Onze volledige selectie van chocolatiers uit de gids vindt u op deze link. Rond de Paas periode presenteren verschillende chocolatiers een mooie selectie verfijnde chocoladecreaties. Wij geven u graag inspiratie met volgende selectie van topchocolatiers in België:

Vanessa Renard Finest Chocolate (Etterbeek)

De chocoladewereld is nog altijd voornamelijk een mannenbastion maar met dames zoals onder andere Vanessa Renard komt daar stilaan toch wat verandering in. Rond Pasen kan u hier terecht voor mixen van eieren, bellen, kleine kippen en opgezette konijnen (krokante hazelnootpraliné, speculaaspraliné, amandelpraliné, blonde chocolade ganache, pure chocolade etc.).

Inchoc (Antwerpen)

Tom Coosemans komt uit een familie van foodies die maar al te blij waren dat hij een opleiding als patissier startte. Maar het was uiteindelijk chocolade die hem het meest aansprak. Hij ging intensief aan de slag met verschillende soorten chocolade en manieren om die chocolade te verwerken en na enkele jaren experimenteren ging hij in 2015 aan de slag als zelfstandig chocolatier. Proef hier de paascreaties met de allerbeste ingrediënten, zoals pistachenoten uit Bronte, amandelen uit Avola, hazelnoten uit Piemonte, sinaasappelen en citroenen uit Corsica en Sicilië.

Boon (Hasselt)

Chocoladehuis BOON heeft niet alleen lokaal een reputatie als een klok, ook over de grenzen zijn de pralines en chocoladestukken gegeerd. Bij BOON geen Pasen zonder heerlijke chocolade. Ga je voor de vele variëteiten aan chocoladen eitjes? Of ga toch voor een écht ei, met chocoladen vulling? Of een van de mooie sierstukken? Bij BOON vinden jij en de paashaas alle verwennerijen die er een heerlijk feest van maken.

The Cacao Project (Mechelen)

Peter Vaes werd ondergedompeld in het chocoladevak bij Dominique Persoone en blijft zijn leermeester trouw. Ook hij verwerkt chocolade van de cacaoboon tot het eindproduct en doet dat in eerste instantie met bonen uit Santander in Colombia. Ontdek hier in de Paasperiode ongekende smaaksensaties. Van een fondant praline met crunchy hazelnootpraliné tot een karamel van Yuzu & sojaganache of een praline van marsepein met appelsien en oranjebloesem. Hier vindt u zowel traditionele pralines als verrassende nieuwigheden.

Zuut (Leuven)

Zuut, van chocolatier David van Acker en patissier Peter De Volder, werd in onze vorige editie verkozen tot ‘Chocolatier van het Jaar’ voor Vlaanderen. Beiden werken met topproducten en willen klassieke smaken op een jonge en frisse manier aan de klant brengen, zonder tierlantijntjes of extreem gekke smaken. Ook rond Pasen kan u hier terecht voor onder andere Paastaarten en prachtige chocoladecreaties.

Joost Arijs (Gent)

Joost Arijs is zowel patissier als chocolatier en laat zich in beide vakgebieden opmerken door de kwaliteit en puurheid van zijn ingrediënten en de combinatie van traditionele en meer gewaagde smaken. Een praline moet voor hem mooi zacht zijn, goed doorsmaken en perfect uitgebalanceerd zijn. Wereldklasse! Joost Arijs is dan ook onze chocolatier van het jaar 2020 in Vlaanderen. Bestel tijdig de prachtige Paascreaties zoals de eitjes, het paasei gevuld met praliné eitjes of de paastaart.

Chocolatier M (Knokke-Heist)

David Maenhout was de allereerste Chocolatier van het Jaar in onze eerste editie in 2013. En of dat terecht was! Ondertussen is hij ook Belgian Chocolate Ambassador en werkt hij intens samen met een tiental topchefs met hoge score in Gault & Millau, waarvoor hij maatwerk maakt. Tijdens de Paasperiode kan u hier heerlijke chocoladepaashazen en eieren afhalen of laten leveren.

Olivier Willems (Oostende)

Olivier Willems is al meer dan 20 jaar actief en werkt vooral met origine chocolades die hij verwerkt in pralines met een ‘lekker design’, met een waaier van moderne smaken tot vernieuwde klassiekers. Vernieuwing zoeken zit in zijn bloed. Laat u verrassen door de creatieve en innovatieve paascreaties, zoals de prachtige Paas “diamant”!

Jérôme Grimonpon (Ukkel)

Jérôme Grimonpon werkte 13 jaar bij een gerenommeerde Hofleverancier en kreeg in 2012 de titel van Beste Ambachtelijke Chocolatier van België. Een jaar later startte hij met zijn eigen onderneming. Zowel voor de kwaliteit en originaliteit van zijn chocoladeproducten is Jérôme Grimonpon onze Beste Chocolatier van Brussel 2020. De collectie “Easter Balloon by JG” is een prachtig cadeau voor de Paasfeesten.

Ariqua Denis (Andenne)

Ariqua Denis is een jonge chocolatier om te volgen. Op zijn 11de, tijdens een schoolbezoek aan een vermaarde chocolatier, kreeg hij de microbe te pakken. Na zijn schoolopleiding deed hij 10 jaar lang ervaring bij chocolatiers en patissiers waaronder 1,5 jaar bij Marcolini en 2 jaar bij Euphrasie Mbambe van Sigoji. In 2018 opende hij zijn eigen zaak in Andenne. De fenomenale smaak en kwaliteit van zijn pralines hebben onze proefjury in elk geval overtuigd. Ariqua Denis is dan ook onze chocolatier van het jaar 2020 in Wallonië. In de paasperiode biedt deze chocolatier lekkers aan voor zowel jong als oud, zoals konijnen in chocolade of een verrassend assortiment eitjes.

Didier Smeets (Berneau)

Didier Smeets deed ervaring op bij gerenommeerde patissiers en chocolatiers zoals Jean-Pierre Darcis en Pierre Ledent voor hij met zijn eigen zaak van start ging. Hij verwerkt zijn chocolade van ‘bean-to-bar’. De cacaobonen komen van producenten uit Peru, Vietnam, Venezuela en Colombia die hij zelf selecteert. De Peace & Love collectie rond Pasen is niet alleen zeer lekker, maar ook super origineel! Via het Collect&Choc principe kan u online bestellen en worden de chocoladecreaties ter plaatse door een medewerker in uw koffer geladen.

Ducobu (Waterloo)

Marc Ducobu geniet niet alleen als vermaarde patissier tot buiten onze landgrenzen bekendheid. Met een zelfde zin voor perfectie geeft hij aan pralines en chocoladewerk een eigen genuanceerde definitie. Zijn repertoire aan pralines onderscheidt zich door een rijke verscheidenheid aan zuivere smaken en subtiel gebruikte texturen. Rond Pasen creëert deze chocolatier verrassende en verfijnde creaties. Een streling voor het oog en de smaakpapillen!

Hoort uw zaak ook in deze lijst thuis? Stuur ons een mailtje via [email protected]!

Make Life Tasty,

Team Gault&Millau

More News

Aan de ontbijttafel met Chef Bart Desmidt van restaurant Bartholomeus en bakker Wieland Baert van Patisserie DeMaré

27/11/2022

Ervaar de tijdloze klasse van Gaggenau

21/11/2022

Aan de ontbijttafel met chef Pieter Coomans van Restaurant Wingerd en bakker Jorne van Bakkerij Mens

20/11/2022