Pruneau d’Agen BGA, een troef voor een goede gezondheid en een garantie voor Europese kwaliteit!

Jan 26, 2023

Pruneau d’Agen BGA, een streepje geschiedenis 

Reeds van in de middeleeuwen zorgt de ‘prune d’Ente’, een pruimenvariëteit die een bijzondere geschiedenis kent, voor heerlijke pruneaux d’Agen. Zo beslisten monniken van de abdij van Clairac in de 12e eeuw op de heuvels van de valleien van de Garonne, de Dordogne en de Lot lokale pruimensoorten te enten met een pruimenvariëteit die de kruisvaarders hadden meegebracht vanuit Damascus: het ontstaan van de ‘prune d’Ente’. Maar om deze pruimen langer te bewaren, werden ze gedroogd. Sedert 2002 worden de Pruneaux d’Agen beschermd door een BGA (Beschermde Geografische Aanduiding), een erkenning voor de knowhow van dit gedroogd fruit, de eeuwenoude geschiedenis die daarmee gepaard gaat en een garantie voor de territoriale verankering ervan. 

Gezond en makkelijk te consumeren fruit 

Niet alleen is dit fruit erg lekker, het bezit ook tal van voordelen. De pruimen worden natuurlijk gedroogd, zonder toegevoegde suikers, perfect dus voor een gezonde en evenwichtige voeding. Dit fruit bezit daarnaast een aantal kwalitatieve voedingseigenschappen: het zorgt voor extra hydratatie tijdens fysieke inspanningen, maar ook voor een verzadigend effect, ideaal voor een licht dieet, en het is een uitstekende antioxidant tegen celveroudering. Bovendien zijn de vitamines en vezels die erin zitten een bron van energie, de hele dag lang. Dit fruit is het hele jaar door verkrijgbaar, gemakkelijk te bewaren en het past bij allerlei alledaagse gerechten. In combinatie met granen en een zuivelproduct zorgt het voor een evenwichtig en voedzaam ontbijt. Pruneaux d’Agen BGA zijn tevens ideaal voor gerechten die zoet en hartig combineren: in salades, maar ook bij vis of vlees. Natuurlijk is dit fruit ook perfect als dessert, in alle vormen: mousse, marmelade, patisserie, taart of cake. 

Voor een lekker tussendoortje, probeer de koekjes met Pruneaux d’Agen BGA en havervlokken: een origineel recept bedacht door Hervé Cuisine.


Ingrediënten (voor 12 koekjes): 

 • 400 g Pruneaux d’Agen BGA
 • 4 el water of rum 
 • 250 g tarwebloem 
 • 50 g amandel- of hazelnootpoeder 
 • 200 g havervlokken 
 • 50 g zaadjes (lijnzaad, sesam, zonnebloempitten…)
 • 1 mespunt fleur de sel
 • 1 kl baksoda of bakpoeder 
 • 80 g ongeraffineerde suiker 
 • 5 el esdoornsiroop of honing 
 • 125 g margarine of kokosolie of ongezouten boter  

Bereiding: 

 1. Mix de Pruneaux d’Agen BGA met water (of rum) tot een pasta en houd opzij.
 2. Doe alle droge ingrediënten in een kom en vermeng : bloem, havervlokken, amandelpoeder, fleur de sel, zaadjes, baksoda. 
 3. Smelt de margarine of kokosolie met de suiker en esdoornsiroop op een zacht vuur. Doe dit bij de droge ingrediënten en vermeng tot een kuimelig deeg. 
 4. Doe de helft van het deeg in een vierkante of rechthoekige bakvorm bekleed met bakpapier (ideaal 20 cm breed en 4 cm hoog) en druk goed aan. 
 5. Bedek het deeg met een laag pruimenpasta van Pruneaux d’Agen BGA, verdeel er de rest van het deeg over en druk opnieuw goed aan. 
 6. Plaats 20 min. in een voorverwarmde oven op 180°C, laat volledig afkoelen en snijd er koekjes van.

 

« Europese topkwaliteit is kunst »

In 2021 lanceerde de Europese Unie een driejaarlijkse campagne voor de promotie van Pruneaux d’Agen BGA, onder het motto « Europese topkwaliteit is kunst ». Deze campagne heeft als doel te informeren over de Europese kwaliteitslabels BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming) en BGA (Beschermde Geografische Aanduiding) en beide labels meer onder de aandacht te brengen. Deze campagne wordt in Frankrijk voor de Pruneaux d’Agen BGA gesteund door het Bureau Interprofessionnel du Pruneau (BIP), in partnership met het Consorzio prosciutto di Carpegna (CARPEGNADOP) in Italië voor de prosciutto di Carpegna BOB en het Agence Wallonne pour la Promotion d’une Agriculture de Qualité (APAQ-W) in België voor 11 uitzonderlijke Waalse producten met een BOB of BGA.   

Voor meer informatie, surf naar de campagnewebsite: https://nl.eurofoodart.eu/ 

 

De samensteller van deze promotiecampagne is als enige verantwoordelijk voor de inhoud ervan. De Europese Commissie en het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) aanvaarden geen aansprakelijkheid voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de informatie die het campagnemateriaal bevat.

More News

De tien laatste ontdekkingen van Gault&Millau !

Jul 17, 2024

Groene gastronomie: vegan & plant based hotspots uitgelicht door Gault&Millau.

Jul 14, 2024

Een culinaire reis door de hoofdstad van Wallonië - 6 adressen te ontdekken in Namen

Jul 7, 2024