Ontdek WOLF, de eerste echte food market in Brussel

06/10/2020

Zestien streetfood restaurants, een microbrouwerij, een biomarkt en een biochocolatier samen op een unieke plek: de lokettenzaal* van de voormalige bank van de Algemene Spaar- en Lijfrentekas (ASLK). Da's WOLF in een notendop.

In samenwerking met de Stad Brussel, Hub.Brussels & Actiris

Waarom WOLF?

Een legende wil dat ooit, ergens in de 18e eeuw, de wolven uit het Zoniënwoud in deze buurt kwamen rondhangen en wat drinken, en de straat daarom de naam Wolvengracht kreeg. Een legende dus - wellicht klopt ze niet - maar ze kwam ons goed uit.

WOLF lokt en verwelkomt nu eerder een roedel foodies op zoek naar een nieuwe culinaire ervaring.

Mensen die eens wat anders willen: proeven van authenticiteit, kwaliteitsvolle producten en de passie van de ambachtslieden. Gedreven door de wil om zich anders te voeden, met eerlijk, verantwoord en verrassend voedsel. De unieke setting en sfeer is een heerlijk extraatje.

WOLF is ook een beetje de terugkeer van de natuur naar het hart van de stad.

Het gebouw

In 1943 tekende architect Alfred Chambon de uitbreiding van het gebouw van wat ooit de ASLK was - de Algemene Spaar- en Lijfrentekas – met onder meer de een lokettenzaal.

Opmerkelijk is dat de bouw toen bemoeilijkt werd door de vochtige grond op die plek en in de buurt, wat voor vertragingen zorgde. De straat om de hoek heet ook niet toevallig de Broekstraat (broek = moeras).

WOLF is de eerste, echte foodmarkethal in het centrum van Brussel.

UPCYCLING

Ontwerper Lionel Jadot en het designbureau NCBAHM zorgden voor de herinrichting en aankleding van deze uitzonderlijke plek in hartje Brussel - het Muntplein en de Nieuwstraat liggen op amper een boogscheut.

Lionel en co hergebruikten zoveel mogelijk gedemonteerde elementen van het oorspronkelijk gebouw om WOLF vorm te geven.

Onderdelen van de verschillende loketten, oude bureaus, bekleding… komen bv. terug in lampen, verlichtingsarmaturen e.d.

In de kelders vond Lionel bakken met glasplaten van Val Saint Lambert terug en hij verwerkte die maar al te graag in de lampen van de hoofdbar.

De marmeren voorkanten van de loketten vind je terug in de hoofdbar en de koperen sierlijsten van dezelfde loketten, werden de lampen van de chillzone. Ook de naamborden kwamen in de chillzone terecht.

LIONEL JADOT: less is bore

Lionel Jadot & co toverden de lokettenzaal helemaal om.

Lionel Jadot is een fenomeen: designer, beeldhouwer, filmmaker, lasser, mechanicus, interieurarchitect.

Lionel is dit alles en nog veel meer. Een ‘maker’, een ‘doener en een durver’, een creatieveling die voorwerpen ombouwt, omtovert, herstelt en een nieuw leven influistert.

Hij werkt over de hele wereld en heeft intussen twee boeken en een tentoonstelling in le Grand Hornu op zijn naam.

Lionel Jadot tekende overigens ook het logo van WOLF.

DE RESTAURANTS

Een wereldreis met maar liefst zestien verschillende keukens met bv. sushi, oesters, ambachtelijk bereide pasta, Syrische specialiteiten, Thais, vegan… Een markttafel waar de kok dagelijks twee suggesties aanbiedt, vers van de biomarkt, naast hem. Voor elk wat wils, voor klein en groot. Voor elk wat lekkers, voor het hele gezin of voor vrienden op stap.

En twee sterrenchefs die ook hun liefde en smaak voor streetfood komen tonen.

CRAFTBEER

WOLF is voor geen kleintje vervaard.

In de microbrouwerij achterin de ruimte worden enkele eigen bieren gebrouwen. De brouwketels en fermentatietanks pronken er gloednieuw en fier. Het bier wordt meteen naar de vaten boven de bar geleid. Een streling voor ogen en papillen van de bierliefhebbers.

Twee brouwers zorgen voor het ambachtelijke bier. WOLF wordt gebrouwen door Vincent Dujardin - ex-brouwer van La Manufacture Urbaine in Charleroi. En er is brouwingenieur Jo Van Aert, stichter/brouwer van Belgoo, (Sint-Pieters-Leeuw. Belgoo is bekend om met zijn door en door eerlijke gamma bieren als Saisonneke BIO, Bio blond, de Bloemekei, Luppo, Keekebisj. En Jo brengt zeker ook enkele van zijn gelauwerde lambiek/ geuzes mee!

THE FOOD HUB, WOLF's BIOMARKT

The Food Hub biedt een ruime selectie bioproducten in bulk. En vooral, het wil een volledige, sociale, ecologische en economisch duurzame voedselketen uitbouwen.

Opmerkelijk bij The Food Hub is de transparantie van de prijzen: de labels geven duidelijk aan wat de producenten krijgen, de btw, de prijs van het transport en het deel van The Food Hub.

The Food Hub steunt op de samenwerking met Belgische en Europese boeren, die de regeneratieve (en dus niet alleen biologische) landbouw bedrijven met doorgedreven sociaaleconomische en milieudoelstellingen.

The Food Hub staat voor een transparante en dynamische voedseleconomie, gebaseerd op de principes van eerlijke handel.

The Food Hub werkt samen met het Atelier Groot Eiland in Molenbeek dat mensen die het behoorlijk moeilijk hebben op de gewone arbeidsmarkt, echte kansen geeft.

Biochocolatier Belvas

Thierry Noessen is een door en door gepassioneerd man. Door het leven, door cacao en door het ambacht van het chocolademaken. Hij is één van de pioniers van 100% biologische chocolade. Hij houdt dan ook voortdurend contact met de cacaoproducenten. Hij volgt ethisch verantwoorde praktijken op de voet en ondersteunt de cacaoboeren en hun gemeenschap.

Hij moedigt de duurzame cultuur aan, met een geoptimaliseerd waterbeheer en het verbod van genetisch gemodificeerde gewassen.

Bij WOLF is het ‘From bean to bar’. Van de cacaoboon tot de mond. Aroma’s die zich samenballen in uitzonderlijk chocolades. Pure chocolade en pure verleiding!

NIEUW! DE KLANTEN BESTELLEN MET EEN APP

WOLF ontwikkelde zijn eigen app om te bestellen. Die WOLF-app is gratis beschikbaar via Apple Store en Google Play.

Wie niet happig is voor de app, scant gewoon een QR-code in en kan meteen door alle gerechten van de diverse restaurants te bladeren.

De klant bestelt in 3 klikken en eet ter plekke of neemt haar of zijn lekkers mee, of laat leveren op kantoor of thuis.

Natuurlijk kan je ook gewoon aan de stands bestellen.

Zodra de bestelling is afgerond, ontvangt de klant een melding. Wie ter plekke is, kan in één bestelling bij de verschillende stands bestellen.

Zodra een gerecht klaar is, krijgt men een berichtje met een plannetje waar de gerechten klaarstaan.

WOLF heeft ook een eigen bezorgdienst, die de koeriers een juiste prijs betaalt.

In een eerste fase levert WOLF enkel binnen een straal van 2,2 km.

EEN HELE HAP CIJFERS

2650 vierkante meter

116 jobs

8.500 meter kabels

8.927 uren vergaderingen

18ambachtelijke#foodies-ondernemers

7 ton cellulose voor akoestische isolatie

24 ton versterkte bankmuren uitgebroken

Practicals WOLF

Rue de la Fossée aux Loups 50 Wolvengracht

1000 Brussels

OPEN > 7/7 - 365/365

www.WOLF.brussels

Metro de Brouckère - Gare Centrale - Centraal Station

DE ROEDEL

Pascal Van Hamme: kapitein van de lange oven

Ondanks zijn kalmte met Olympische allures en zijn effectieve discretie, is Pascal een echte ondernemer die de Group Choux de Bruxelles leidt. De groep beheert Le Chalet Robinson, Le Mess, Enjoy, Le Vaudeville… en meer dan twintig eventlocaties.

Maar Pascal blijft bovenal een kok en een liefhebber van gezonde en smakelijke producten. Zijn expertise op dit vlak helpt WOLF het beste van elke keuken nog beter te maken.

Thierry Goor: de trendwolf

Thierry is gepassioneerd door nieuwe trends, nieuwe producten, communicatie en marketing. Om nog maar te zwijgen over zijn liefde voor design en architectuur.

Hij is de ontwerper en ontwikkelaar van WOLF.

Hij bracht de verschillende partners rond de tafel, in wat vooral uitgroeide tot een groot menselijk avontuur.

Sebastiaan Vandevoorde: de cijfers en letters

Sebastiaan is een tovenaar, een jongleur met cijfers. Hij blinkt uit in Excel en… nieuwe drankjes.

Hij trok door Europa om verschillende food markets en foodhalls te testen, te begrijpen, te doorgronden en te analyseren. Samen met Thierry legde hij de basis voor WOLF.

Paul en Michel Haelterman: dorst voor ondernemen

Paul en Michel staan aan het hoofd van een van de grootste drankendistributiebedrijven in België.

Ze helpen ook horecazaken bij de opstart en bieden hen een scala diensten en advies aan.

Ze brachten ook zelf natuurlijke dranken op de markt, met respect voor fairtrade, zoals de Masalto koffie of de Tao frisdranken op basis van thee.

Het is dan ook een natuurlijke (haast organische) zaak dat zij zich aansloten bij WOLF aangezien ze dezelfde waarden voor vernieuwende en enthousiaste projecten delen.

Alexis Malherbe

Alexis is de ‘duizendpotige’ WOLF. Hij houdt beide ogen en oren op het operationele, het beheer van de verschillende bars en goochelt met budgetten, aankopen enz. Dat WOLF op wieltjes loopt is zijn werk.

_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_

EN… ZIEHIER HET MENU!

HANOI STATION * vietnamese

De Noord-Vietnamese keuken van Hai Thu is niet alleen een straatkeuken met de beroemde Pho, de soep waarvan hèt recept niet bestaat. Een Pho staat voor een orale traditie en een bouillon waarvan duizenden versies sudderen. Met kip, groenten, kokos, rundvlees… En ja, er zijn natuurlijk ook de gestoomde hapjes.

_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_

IDEA * greek

De Middellandse Zee en zon op je bord met de traditionele Griekse gerechten, in een nieuw creatief jasje van smaak, geuren en kleuren zoals bv. de gegrilde gehaktballetjes.

_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_

LES SUPER FILLES DU TRAM * burgers

Andrean is een Canadees en kent dus iets van hamburgers. En van rock 'n roll. Dat zorgt voor R&R recepten met guacamole, de 'Gudule' (zijn knipoog naar de St. Goedelekathedraal) met gorgonzola en walnoten. En er zijn natuurlijk de klassieke fiere frieten of die van zoete aardappelen.

_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_

KNEES TO CHIN * asian

Bij Knees to Chin krijg je heerlijke verse en smakelijke lenterolletjes. De rijstvellen zijn lactosevrij en hebben een zeer laag glutengehalte. De recepten halen hun inspiratie uit de seizoenen en bieden een fusie van smaken uit Azië en van bij ons.

_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_

TOUKOUL TOGO * ethiopian

Gezellig delen van de grote schotel midden op tafel, dat is het motto bij Toukoul. De injera, een pannen­koekachtig brood gemaakt van teff (gierst), doet tegelijkertijd dienst als bord en als bestek. Voeg daarbij een reeks typische ingrediënten: vlees, groentesauzen, kruiden… en je bent klaar voor een reis door Afrika.

_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_

BOLLYFOOD STORIES * indian

Een origineel palet van smaken, geuren en kleuren. Van street food tot de Bombay-keuken waar zeldzame kruiden het vlees en de groenten veroveren en overstijgen, het geheel geserveerd met naan, het traditionele brood dat in de tandoor (kleioven) wordt bereid.

_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_

DIERENDONCK * meat

De ster van de slagers zette het rode runderras uit de Westhoek weer op de kaart. Hij kweekt de runderen zelf en verwerkt het vlees met zorg en liefde in tartaar, in gerijpte steak, in cote à l’os. Hij brengt ook zijn spek gekookt in hooi en enkele toffe en bijna vergeten klassiekers zoals mergpijp.

_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_

MY TANNOUR * syrian-lebanese

Georges, een Syriër die zijn opleiding kreeg bij Bouchery en Comme chez soi, biedt met zijn team traditionele broden gekookt boven een houtvuur, met als garnering vlees (rundvlees, kip, falafel,

...), sodjoks (kleine worstjes) gekookt op lage temperatuur met groenten en verse, eigenbereide sauzen.

_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_

LE COMPTOIR DU CRABE * fish & shell

Het restaurant Le Crab Fantôme zal je verblijden met kroketten, vis en friet... maar ook verse Bretoense oesters, kreeften, mosselen en dit alles op het ruisende ritme van de getijden en de seizoenen.

_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_

LA TABLE DU MARCHE * organic & local

Henri Depiesse is een kok die van de terroir houdt en de voorkeur geeft aan de korte keten. Bij WOLF is dit wel erg kort omdat hij uitsluitend kookt met de producten die hij vindt in The Food Hub. Seizoensproducten dus met de keuze tussen 2 dagmenu’s en soep in de winter. En dit allemaal in zijn 'serre' waar hij voor de ogen van de gasten kookt.

_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_

LA PIOLA * pizza & pasta

De Calabrische broers Leone staan aan het roer van La Piola en werden 36ste in de ranglijst van de 50 beste pizzeria's in Europa.

Verse en nobele ingrediënten, biologische bloem, stracciatella (gebakken mozzarella en room), San Marzano-tomaten, salami uit Napels, pittige oliën met kruiden uit de tuin van 'la mama' en gebakken op 450°C in een traditionele oven.

En de pasta krijg je al dente met bv. mozzarella in al haar vormen.

Van de burrata tot de stracciatella via de bufala in DOP.

_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_

GAUFRES& WAFFLES * sweet & salty

Een eerbetoon aan de Brusselse wafel. De originaliteit van het concept? Een van de meest bekende en gesmaakte gastronomische rijkdommen van de Brusselse cultuur, de Brusselse wafel, is hier ook in 'zoute' versie te verkrijgen. En elk recept is bedacht door meesterchef Yves Mattagne (Sea Grill**), die zijn passie en kennis uitleefde in de uitwerking van het menu.

_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_

LES FILLES * urban bowls

De keuken van Les Filles gebruikt het beste van de natuur en de kennis van de ambachtslui. Je geniet hier van eenvoudige, subtiele en heerlijk gezonde gerechten. Een uniek menu dat dagelijks verandert, naargelang de markt, de seizoenen en de inspiratie van het moment. Alle producten zijn dagvers en bio.

_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_

TAPERO * tapas & bread

Bij Tapero kies je een bord met kazen, ham, worstjes, maar ook hummus die je combineert met dynamische bio- en natuurwijnen voor een smakelijk en gastronomisch hapje.

_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_

POKE CLUB * sushi

Al het beste van traditionele sushi, maar ook maki, california rolls, domburi, gyoza en shasimi voor een reis naar het land van de rijzende zon. En terug.

_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_

VINCENT DENIS * desserts

Vincent Denis werkte in verschillende sterrenzaken en won enkele belangrijke wedstrijden. In 2014 werd hij verkozen tot 'Eerste kok van België' en nam hij vervolgens deel aan de wedstrijd 'Patissier van het jaar' in Australië, waar hij de prijs in de categorie 'Taart' in de wacht sleepte. In de jury zaten toen enkele van 's werelds grootste patissiers zoals Christophe Michalak, Antonio Bachour en Jordi Roca.

_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_

JUS * juices

JUS is de puurste eenvoud: je gaat 's ochtends naar de markt, je kiest de beste vruchten, peulvruchten en kruiden en JUS perst ze voor jou uit en serveert ze. Uitermate vers, boordevol vitaminen, voor een frisse cocktail en een groot glas gezond.

More News

Aan de ontbijttafel met Chef Alexandre Ciriello van restaurant L’Horizon en bakker Vincent van “Le fils du Boulanger”

14/08/2022

In the picture: Genieten in Limburg van gezellige terrassen

08/08/2022

Aan de ontbijttafel met Chef Grégoire Gillard van restaurant Barge en Bakker Zied van Boulangerie Khobz in Elsene

07/08/2022