Omnivore Paris 2018, Vlaams én Antwerps gekruid

12/03/2018

Met een applaus in stevige cadans sloten ze hun kookdemonstratie af. Voor een publiek dat deels met verstomming werd geslagen. In de zaal ging tussen de toeschouwers zelf heel een Colombiaanse vlag de lucht in. Paris Omnivore 2018 omarmde in zijn vijftiende editie naast de Franse ditmaal de diverse Vlaamse eetcultuur. Adriana Zafiris en Frédéric Chastro van het Antwerpse restaurant Soma hadden het Parijse publiek netjes ingepakt.

Meer dan mode en marketing

Omnivore is geen gewoon foodfestival. Drie dagen lang worden bezoekers geconfronteerd met de gedachte dat eetcultuur meer is dan het bereiden van lekker eten. “De keuken moet zich meer dan ooit engageren om onze wereld, onze gezondheid en onze smaak te beschermen,” aldus Omnivore stichter Luc Dubanchet. Vijftien jaar geleden riep hij al op om zich schrap te zetten tegen gastronomie die enkel gefocust is op mode, marketing en mercantiele ideeën. Daar is hij ten dele in geslaagd. Omnivore biedt een forum aan jonge chefs om aan een zeer geïnteresseerd en vaak geëngageerd publiek hun gedachtegoed te delen. Anne-Sophie Pic die het programma van Omnivore 2018 mee vorm gaf, bedacht voor hen “Elevez-vous pour élever la cuisine” als baseline. Ze konden hun ei kwijt via live kookdemo’s, proeverijen, referaten of debatten. Die interactie met de bezoekers is uiteraard meer dan informatie overdracht. Omnivore is vooral een toonzaal om ruchtbaarheid te geven aan toekomstplannen.

* Foto credit VISIT ANTWERPEN

VisitFlanders

Publiek bekende Franse chefs zoals Gregory Marchand (Frenchie) of Jean-François Piège (Le Grand Restaurant, Clover en Clover Grill) gebruiken Omnivore immers om in ruil voor een leuke masterclass elegant reclame te maken voor hun nieuwste projecten. Daar is op zich niks mis mee. In diezelfde context gingen VisitFlanders en VisitAntwerpen een partnerschap aan om gedurende drie dagen Vlaamse talent in de Franse hoofdstad in de kijker te zetten. Om de bezoekers te tonen en te overtuigen van de rijkdom aan producten en diversiteit aan talent en restaurants eigen aan de Vlaamse regio. Pascale Schuddings, directrice VisitFlanders in Parijs, onderstreepte tijdens een gesprek met journalist Nicolas Chatenier en drie sterrenchef Régis Marcon het belang van gastronomie als hefboom voor toerisme en lokale economie.

* Foto credit VISIT ANTWERPEN

Soma steelt de show

In die context gaven Adriana Zafiris en Frédéric Chastro van het Antwerpse restaurant Soma een wervelende masterclass rond de bereiding van een Frans product pur sang. Met hun creatie rond eendenlever lieten ze eens een andere kijk op het nobel product schijnen. Eerder als suddergerecht met veel diepgang dan wel als snel om en om strak te bakken delicatesse. Met een rijke en apart gekruide saus en sexy gepresenteerd. Ze kregen aan het eind van een geanimeerde, ongecompliceerde presentatie zelfs de handen ritmisch op elkaar. Ook hun aanpak - twee chefs als koppel in de keuken die samen koken en opdienen voor 16 gasten - viel in de smaak. Soma en Antwerpen kan zeker in de komende weken en maanden op een verhoogd aantal gasten uit de Franse hoofdstad rekenen. Op voorwaarde dat ze een plaatsje kunnen bemachtigen. Soma is niet toevallig momenteel één van ‘the hottest tickets’ in de Scheldestad.

In het hol van de leeuw

Nog in de Vlaamse delegatie zagen we Frederic Van Tricht als kaasaffineur in het hol van de leeuw aan het werk. In een bevlogen betoog kwam hij in Frankrijk, toch hét kaasparadijs bij uitstek, zijn visie toelichten. Hij bracht het bij ons intussen bekende verhaal hoe hij in een voormalige Antwerpse brouwerij voor elk type kaas, diverse rijpingszones installeerde. Zodat temperatuur, luchtvochtigheid en luchtcirculatie voor ideale kaasrijping instaan. Hij liet een paar van door hem geïnspireerde eigentijdse Vlaamse kazen proeven en dwong zichtbaar en hoorbaar bij de kritische Franse kaasliefhebber respect af. Verder waren onder meer ook Sander Goossens van de Antwerpse bakkerij Domestic aanwezig naast Sven Dekleermaeker en Christian Cols van Brouwerij De Koninck. Dennis Broeckx en echtgenote Ellen Destuyver van L’Epicerie du Cirque, Davy Schellemans van restaurant Veranda en patissier Sander Goossens namen tot slot als Antwerpse equipe het afsluitend Omnivore banket voor zo’n honderd gasten voor hun rekening. Waarmee ze ook aandacht vroegen voor het stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’. Gastronomie en citymarketing zijn immers meer dan ooit sterk verankerd.

www.omnivore.com

* Foto credit VISIT ANTWERPEN

More News

Gault&Millau Guide Launch 7 Nov. 2022 - Save the Date!

26/09/2022

Aan de ontbijttafel met chef Maarten Bouckaert van Restaurant Castor en bakker Dries Lietaert van bakkerij BAKK in Brugge

25/09/2022

In the picture: Vijf culinair gerecycleerde pastoriewoningen in Vlaanderen

23/09/2022