Monin Mondays:
MoMa Coffee Mons

17/01/2022

“Hier draait het niet puur om de koffie, maar om wat je ermee doet”

 
Verscholen tussen de Grote Markt en de winkelstraat rue de Fripiers in Bergen zit het überschattige koffiezaakje MoMa. Hier wandelt jong en oud buiten met een kleurrijke latte met allerlei toppings, een deugddoende bagel of een Amerikaans geïnspireerd stukje taart.
 

Op zoek naar contact

Hoewel eigenares Lily dochter is van restauranthouders, startte ze haar carrière in de bankensector. Maar na een tijdje miste ze het contact met mensen en besefte ze dat ze niet gemaakt was om stil te zitten achter een computer. Samen met haar partner stampte ze in 2015 MoMa uit de grond.
 
“Er was nog geen koffiebar in Bergen, maar we zagen wel meteen veel potentieel”, begint Lily. “Bergen is een studentenstad en studenten zoeken overdag graag plekjes waar ze gezellig met elkaar kunnen praten. En liefst met een even gezellig drankje zoals koffie, chocolademelk of thee erbij.”
 
MoMa is enorm knus, maar ook piepklein. Elke vierkante centimeter wordt benut voor een stoel of een tafeltje. Dat zorgt voor een erg joviale en zelfs familiale sfeer. Achterin is er zelfs een salonnetje waar gasten uren blijven keuvelen. Bestellen doe je er aan de toog. Zo is er altijd een gesprekje met de persoon die de koffie maakt én kun je en passant ook een gebakje kiezen uit de toog.


 

Amerikaans geïnspireerd

“Dankzij het jonge publiek is onze aanhang op sociale media groot en dus probeer ik inventief te zijn en voortdurend nieuwe creaties te delen. Mijn inspiratie vind ik vaak op Pinterest en via Amerikaanse websites. Ook de patisserie is erg Amerikaans: zo maak ik dagelijks brownie, maar ook carrot cake en cookies. Ik wou me echter niet beperken tot zoet en maak ’s middags ook vers belegde bagels. We spelen daarbij ook enorm in op de vegan trends.”
 
Voor de koffie werkt Lily samen met familiebedrijf J.J. Looze uit Seneffe. “Ik serveer al jaren dezelfde moka, een blend van arabica uit Centraal-Amerika en robusta uit India. Mijn klanten verwachten zich aan dezelfde continue smaak in hun kopje”, vertelt Lily.
 
Diezelfde koffie gebruikt Lily zowel voor haar espresso-gebaseerde koffies zoals cappucino en lungo, maar ook voor haar speciale lattes. “Er gaat telkens een kopje van in, maar de afwerking kan compleet anders zijn. Daarbij laat ik me ofwel inspireren door een gerecht zoals bij de red velvet latte met salted caramel en maltesers, maar evengoed door een siroop, zoals die van Monin. Daar kies ik altijd voor de ‘speciallekes’, zoals amaretto, pistache of crème brûlé. Ze hebben een gigantisch aanbod, dus daar word je als vanzelf creatief door. In de zomer doen de iced lattes en frappes het dan weer bijzonder goed. We hebben een absolute topper met pumpkin spice bijvoorbeeld. Maar ook onze ‘normale’ koffies moeten er mooi uitzien. Ik vind het opschuimen van de melk cruciaal. Het draait hier dus niet puur om de koffie, maar om wat je ermee doet.”


 

Waar iedereen je naam kent

En dat bevalt niet enkel het jongere publiek enorm. Ook op vrijdag na de markt passeren heel wat mensen van verschillende leeftijden de koffiebar. “Het is heerlijk om te zien hoe studenten soms zelfs hun grootouders mee naar hier nemen. Zo vormt MoMa echt een plek van verbinding. Precies zoals ik het wou. Toen ik nog bij de bank werkte, ging ik ’s morgens altijd mijn koffie halen bij Edith. Ze kende iedereen bij naam en wist exact wat iedereen dronk. Dat inspireerde me enorm.” En net op dat ogenblik wordt Lily onderbroken door een vaste gast die haar goeiedag zegt. “Exact dat. Het vormt hier een leuke va et vient van mensen. Ik ken intussen al mijn vaste klanten ook bij naam én weet wat ze graag drinken. Net bij Edith. (lacht)”


MoMa Coffee, Rue de la Coupe 10, 7000 Bergen. www.facebook.com/momacoffeemons
 

Technische details:
Koffieroast: J.J. Looze moka
Espressomachine: Vibiemme
Molen: Eureka
 

Prijzen:
Lungo: €2,20
Cappuccino: € 3,20
Caramel macchiato: € 3,60
Speciale latte: tussen €3,90 en € 4,50

More News

Schrijf nu in voor de Gault&Millau Catering Awards 2023

26/05/2023

Recept Davy Devlieghere, : Rode biet, Belcolade chocolade, Iraanse thee & basilicum

26/05/2023

Gault&Millau presenteert de “Culinary Innovators” award winnaars van 2023

25/05/2023