Monin Mondays:
High Five Specialty Coffee Roastery in Louvain-La-Neuve

Feb 3, 2025

"Specialty Coffee & patisserie volgens korte keten principe"

 

Minstens twee keer per week zien bezoekers hoe uitbater Lucas Dellisanti zorgvuldig specialty koffiebonen zacht brandt om fijne smaken en subtiele aroma’s te garanderen. Zijn koffieroaster staat immers vlak aan de ingang. Als bewijs dat het korte keten principe centraal staat in de High Five koffiebeleving in Louvain-la-Neuve. En dat geldt niet alleen voor de koffie.

 

Chiacchierata

Centraal gelegen op de Place des Wallons in deze iconische universiteitsstad trekt High Five van zodra de deuren openen tot ze sluiten een stroom van voornamelijk studenten aan. Ze zorgen voor een constante dynamiek. En hoewel we echte high fives nauwelijks bespeuren, hangt er een zeer vriendelijke en losse sfeer. Gezeten op eenvoudige stoelen of meer ontspannen in chesterfield fauteuils is iedereen omgeven door een fraaie collectie koffiemolens die niet alleen de ruwe muren maar ook de tafels decoratief cachet geven. 

Een geslaagd cocooning interieur gerealiseerd door Jenifer Kairet van JK Interior Designer. “Negentig percent van onze gasten komen dagelijks langs,” aldus Lucas die de zaak in 2020 opende en waar pâtissier Henri Hen in 20222 vennoot werd. “Ik denk dat we aan hun verwachtingen voldoen door meer te zijn dan alleen een coffeebar”, waarop hij spontaan in het Engels overschakelt om zijn ideeën extra kracht teg even. “We don’t speak about coffee but through coffee,”. Waarna hij verwijst hij naar het Italiaanse begrip “chiacchierata”. Een sentiment dat hij koestert en verwijst naar onder meer de Italiaanse espressobars waar de barista de kunst beheerst om met gasten oprecht over de dagelijkse gang van zaken kort te babbelen.

 

Goed bevriend met koffieboeren in Zuid-Amerika en Afrika

High Five heeft met Lucas en Henri niet enkel gastheren die verbaal bijzondere aandacht hebben voor hun gasten. Beide hebben een boon voor het korte keten principe om zoveel als mogelijk controle te hebben over de origine en de kwaliteit van hun producten. Zo importeert Lucas momenteel 40% van zijn koffiebonen rechtstreeks van koffieplantages in Brazilië, Rwanda en Burundi. “Via deze bevriende koffieboeren kan ik bijvoorbeeld ook bonen rechtstreeks uit Colombia, Venezuela, Guatemala en El Salvador importeren. Doel is om op termijn alle bonen zelf te kunnen invoeren,” aldus de woorden van Lucas.  Voor speciality coffee uit India, Indonesië, Oeganda en Ethiopië werkt hij momenteel nog met een makelaar in Antwerpen. 

 

Alles zelf gemaakt

Vanuit hetzelfde gedachtegoed en met dezelfde gretigheid voor het basisproduct betrekt zijn zakenpartner en pâtissier Henri Hen zuivelproducten rechtstreeks van bij boeren uit de nabije omgeving. Zo is de melk verwerkt in de fel gesmaakte latte, afkomstig van koeien die een paar uur tevoren zijn gemolken op de eeuwenoude boerderij Delstanche in het nabijgelegen Rixensart. “De melk komt warm toe en hier gepasteuriseerd,” aldus Henri Hen die ook met verse boter en eieren van dezelfde boerderij werkt. Verse topingrediënten die aan zijn artisanale patisserie en gebak extra smaak en finesse geven In diezelfde zoektocht naar authentieke natuurproduceten werkt hij met tarwebloem van de watermolen van Vencimont in de Ardennen. “Alleen met de beste grondstoffen kan je de beste resultaten halen en dat geldt zowel voor onze koffie als onze patisserie,” klinkt het zelfverzekerd. Kwaliteit van koffie  en bijvoorbeeld de ‘marble cake’ spreken voor zich. Geen wonder dat de toog met zoets bij sluit meestal leeg is. “Wat over is, eten we desnoods zelf. Want niets gaat verloren en elke dag beginnen we met verse producten.” Als dat geen high five waard is.

 

High Five Speciality Coffee Roastery, place des Wallons 51-53, 1348 Ottignies- Louvain-la-Neuve, open maandag tot en met vrijdag van 07:30 tot 17:00 uur, zaterdag 11:00 tot 17:00 uur

 

Technische details:

  • Espressomachine: La Marzocco
  • Molen: Eureka
  • Koffierooster: Giesen

 

Prijzen:

  • Espresso: single: € 2,30, double € 2.60
  • Espresso macchiato: single: € 2.40, double € 2.70
  • Latte: single € 3.40, double € 3.70
  • Cappuccino: single € 3.40, double € 3.70
  • Mochaccino: single € 3.70, double € 4.00
  • Flat white: € 3.70
  • Marble cake/Gâteau marbré: € 2.90
  • Banana bread: € 2.70
  • Brownie: € 3.50
  • Cookie: € 2.20

More News

Gault&Millau chef Louis presenteert: Linguine, zeesalade, kokkels met paneermeel, cacioricotta en bergamot

Mar 24, 2025

Ten to Taste - Het Maasland

Mar 22, 2025

Partnernews: Unilever Food Solutions onthult foodtrends voor 2025.

Mar 21, 2025