Monin Mondays:
Café Delahaut in Namen

Nov 28, 2022

“Ik wil een meerwaarde geven aan onze koffie”

 

Al vier generaties lang vormt Cafés Delahaut in Namen een waar familiebedrijf én een begrip in koffie. Niet enkel spreekt hun winkel met tal van koffie- en theesoorten tot de verbeelding, ook in hun degustatieruimte in Suarlée word je op je wenken bediend.

 

Verliefd op koffie

“Het mooiste compliment krijg ik vaak van mensen die geen koffie lusten. Of althans, dat denken ze. Tot ze de mijne proeven. Dan schrikken ze: ‘ah, maar deze lust ik wel!’”, lacht François Delahaut. “Met koffie kan veel verkeerd gaan: je moet de bonen juist branden, ze nadien goed malen en de koffie correct zetten. De malingsgraad, de watertemperatuur, de hoeveelheid koffie, … het is allemaal zo bepalend voor dat ene gouden kopje.”

 

Dat François zo bevlogen praat over zijn koffie is niet verwonderlijk. Als vierde generatie nam hij Cafés Delahaut samen met zijn broer Frédéric over van zijn vader. Hij is letterlijk grootgebracht in de koffie en werd er als vanzelfsprekend verliefd op. “Ik heb marketing gestudeerd en heb altijd graag dingen aan de man gebracht. Maar verkopen gaat toch net iets beter wanneer je hart ervan vol is.”

 

Branden zoals een monnikspij

De winkel in Namen die opgestart werd door François’ overgrootvader in 1913 vormde oorspronkelijk een epicerie uit 1864. Léon Delahaut focuste zich vooral op koloniale producten, waarvan koffie er een van was. Het is echter pas in 1965 wanneer Pierre, vader van François en Frédéric, de zaak overneemt dat hij ook start met het branden van groene koffiebonen. Stilaan focust de koffiebrander zich ook op horeca.

 

“We hebben zo’n 21 soorten koffie, uit zowel Zuid-Amerika als uit Afrika. We proberen zo direct mogelijk aan te kopen via mensen ter plekke, maar werken ook met traders. Een mooi verhaal is fijn om te vertellen, maar ik wil toch vooral continuïteit kunnen aanbieden aan mijn klanten. We creëren een meerwaarde door een aantal blends te maken, zoals een koffie uit Peru en Colombia, maar evengoed bieden we single origine koffies aan. Een aantal vaste smaken verdwijnen nooit uit ons gamma, we hebben een seizoensblend en een viertal speciallekes, die zijn vaak gelimiteerd. In functie van de boon branden we ze lichter of donkerder. Koffiebonen die hoog geplant staan, branden we veeleer licht zodat hun mooie aciditeit goed weergegeven wordt. Onze Italiaanse blend branden we dan weer donkerder. Maar over het algemeen volgen we een kleur: robe de moine, de kleur van een monnikspij.”

 

Koffiekennis delen

Intussen breidde Cafés Delahaut ook uit naar Brussel en opende het bedrijf een nieuwe branderij in het Ecolys-park in Namen (Suarlée). Daar kun je van ’s morgens tot ’s avonds terecht voor een koffie of voor wie het wat meer mag zijn, staan er tal van boeiende gerechten op de kaart. 

 

“In onze winkels in Namen en Brussel verkopen we naast koffie ook tal van thees. Je kunt ze daar niet ter plekke drinken, maar we malen de bonen wel naar het apparaat dat de mensen thuis hebben. In Suarlée serveren we enkel espresso en smukken we hem indien gewenst op met opgeschuimde melk en een siroopje van Monin (lacht). Op termijn zou ik ook slow coffee willen aanbieden. Momenteel geven we ook tal van barista-opleidingen. Kennis delen vind ik het leukste dat er is. Dat én ’s morgens genieten van mijn eerste versgemalen kopje espresso.” 

 

Cafés Delahaut

  • Rue de L’Ange 21, Namen
  • Chaussée de Waterloo 1223, Ukkel
  • Rue Marie Curie 1, Suarlée

 

www.cafesdelahaut.be

www.restaurantcafesdelahaut.be 

More News

Partnernews: Voorschot bij online reserveringen: een no-go of noodzakelijk kwaad?

Apr 2, 2024

Gault&Millau chef Jo presenteert: Marokkaanse couscous met coquilles. Powered by Samsung

Mar 21, 2024

Topchef Tim Boury en JARR ontwikkelen samen een sprankelende kombucha

Mar 17, 2024