Maître d’hôtel Benoît Brochard van Restaurant Bon Bon valt in de prijzen

29/01/2019

In Lyon won maître d’hôtel Benoît Brochard van Restaurant Bon Bon met de ‘Maître d’Hôtel Trophy’ een internationale wedstrijd voor zaaldirecteurs. En dit tot groot plezier van chef Christophe Hardiquest. “Ik ken Benoît als een gedreven vakman met veel kwaliteiten, als een bijzonder talent,” aldus zijn werkgever. “In zo’n wedstrijd geldt echter veel meer dan dat. Ik was niet verrast door zijn overwinning maar wel door zijn competitieve geest en volharding.”Tijdens een aartsmoeilijke uitwedstrijd toonde Benoît Brochard door zijn vaardigheid, productkennis, stressbestendigheid, presentatievermogen en permanente glimlach zich de beste. In Frankrijk tussen voornamelijk Franse deelnemers en een meerkoppige Franse jury voelen Belgen zich wel eens meer extra gemotiveerd.‘Tafeltje dek je’ In de finale met zes werden de deelnemers met diverse proeven getest op hun parate en praktische kennis als maître d’hôtel. Zo moesten ze onder meer, zonder voorkennis, met een aanbod aan materialen, een tafel indekken terwijl ook een design specialist ter zake hetzelfde deed. Verder toonden ze hun vaardigheid in het openen en serveren van een fles champagne voor acht personen en moesten ze een menu presenteren met aangepaste wijnen.

Brood blindproeven en coquilles flamberen

Ongewoon was de vraag om vier broodsoorten blind te herkennen en daaruit de beste keuze te maken om die bij een bord gerookte zalm te serveren. Een ander praktische test bestond erin om coquilles te flamberen met appel, peer of kweepeer, en drie identieke borden te dresseren. Tot slot werd hun vaardigheid getest inzake het maken van een filterkoffie en mochten ze aan de slag om een eigentijdse koffie met sterke drank te presenteren. Benoît Brochard bracht een “Frans-Vlaamse” koffie met jenever Houlle en Célestin bier van Micro-Brasserie die Vieux-Lille uit Frans-Vlaanderen naar een recept van zijn grootvader Jean-Pol. Hij toonde zich uiteindelijk de beste in al deze proeven.

Goed geamuseerd… en gewonnen

Ter voorbereiding kregen de deelnemers het genre vragen en proeven mee. “Ik heb dankzij mijn assistent in Bon Bon en het team me goed kunnen voorbereiden,” aldus Benoît Brochard. “De wedstrijd zelf heb ik niet als een opgave aangevat maar wel als een leuke oefening. Ik ben steeds blijven glimlachen want ook daar zijn juryleden gevoelig voor. Ik was trouwens niet gestresseerd, heb me bijzonder goed geamuseerd… en jawel, uiteindelijk ook gewonnen.”

Brussel, Duffel, Parijs, Shanghai, Brussel

Benoît Brochard is sinds begin vorig jaar actief als zaaldirecteur in Bon Bon. Met een score van 19,5 op 20 in Gault&Millau België behoort het restaurant van Christophe Hardiquest tot de absolute top van het land. Brochard leidt daar als zaaldirecteur het team.

Hij studeerde aan de Hotelschool van Namen en werkte achtereenvolgens in Comme Chez Soi (Brussel) en Nuance (Duffel) en voor Pierre Gagnaire in Parijs en Shanghai. In China actief als Chef de Rang besloot hij om deel te nemen aan de wedstrijd die in Lyon plaats had. “Met zo’n wedstrijd kan je nieuwe ervaring en kennis op doen. De top bestaat niet. Elke dag leren wel.”

More News

Gault&Millau Guide Launch 7 Nov. 2022 - Save the Date!

26/09/2022

Aan de ontbijttafel met chef Maarten Bouckaert van Restaurant Castor en bakker Dries Lietaert van bakkerij BAKK in Brugge

25/09/2022

In the picture: Vijf culinair gerecycleerde pastoriewoningen in Vlaanderen

23/09/2022