In the picture:
garnaalkroketten

Aug 31, 2022

Kroketten uit de Noordzee

Garnaalkroketten behoren tot het repertoire van bistro’s, brasseries én fine dining restaurants. Met liefde, expertise en toewijding gemaakt, zorgen noordzeegarnalen voor een heerlijk voorgerecht of hapje voor bij het aperitief. Met gefrituurde peterselie en een stukje citroen zou men bijna van een culinaire drievuldigheid kunnen spreken. Als delicatesse net niet heilig verklaard, is de lekkernij wel opgenomen in de canon van de Belgische gastronomie. 

 

Café Maris, Ukkel

Een Parijse brasserie in Fort Jaco waar schaal- en schelpdieren de menukaart kleuren en mee het DNA van deze populaire eetgelegenheid bepalen. Met naast oesters ook grijze garnalen in een hoofdrol. Als portie bij het aperitief, als onderdeel van een royale zeevruchtenschotel, als koud voorgerecht in combinatie met tomaat en verse frieten of fijn verwerkt tot kroketten die plezieren door hun verfijnde smaak en knapperige textuur.

 

Old Fisher, Knokke-Heist

Brasseries die al meer dan een halve eeuw aan de kust gasten ontvangen en deze plezieren met garnaalkroketten zijn op de vingers van één hand te tellen. Old Fisher is één van hen en chef Dirk Defruyt staat daarvoor als tweede generatie garant. Zijn vissoep als voorgerecht op basis van lekkers uit de Noordzee geniet het meeste bekendheid. Daarnaast geeft hij aan sauzen bij vis en vlees veel diepgang en diezelfde zorg voor verfijning proeft men in de garnaalkroketten die niet voor niks op de eerste plaats van zijn kaart staan.

 

Bistrot du Nord, Antwerpen

Geroemd om zijn ambachtelijke, rustieke bereidingen met vlees in de hoofdrol zou men nog vergeten dat Michael Rewers eveneens de auteur is van een prima kroket gemaakt van steeds met de hand gepelde Oostendse garnalen. Een prachtige prelude op ossentong in Madeira saus met Parijse worst en krokante kalfshersenen. Zijn kroket onderscheidt zich zowel door zijn  verfijnde smaak op basis van een eigen zachte kruidenmengeling en fijne basisbouillon voor de ragout en buitenmaats formaat van 140 gram. Carnivoren bestellen zo’n garnaal kroket vaak als tussengerecht. En of ze gelijk hebben.

 

Lusitania, Oostende

Lusitania aan de Visserskaai deed vorig jaar zijn intrede in onze gids met een superklassieke en zeer verzorgde keuken. Treffend voorbeeld in die context zijn de garnaalkroketten van chef Gregoire De Loddere. Ze zijn van uitmuntende kwaliteit. Royaal gevuld, fijn gekorst en met een smeuïge textuur staan ze garant voor een prima beleving. De Oostendse garnaalkroket is overigens door de VLAM als enige kroket erkend als ‘Vlaams Streekproduct’. Deze chef verrijkt het voorgerecht verder met een extra portie hand gepelde garnalen en frisse tartaarsaus. Smullen!

Le Pigeon Noir, Ukkel

Binnen het kader van dit smakelijk en gemoedelijk restaurant dat een ode brengt aan Belgische klassiekers is het niet verwonderlijk dat garnaalkroketten hier dagelijks vlot besteld worden. Gemaakt naar een aloud recept van Attilio Basso, één van de voormalige chefs van L’Ecailler du Palais Royal, krijgen de kroketten een zeer rijke vulling mee die liefhebbers van een zacht binnentextuur en een extra krokante korst zeker zal plezieren.

 

Ferment, Lennik

Chef Glenn Verhasselt en sommelier Yanick Dehandschutter van Sir Kwinten moesten geen ogenblik twijfelen toen ze de kaart van hun bijhuis Ferment een eerste schets meegaven. Kroketten kregen als ‘relaksfood’ meteen een vaste stek in het repertoire van deze eigentijdse brasserie. Zoals deze op basis van vlees van scharrelende Ardense kippen of andere vervaardigd met grijze garnalen uit de Noordzee. Mooie wijnkaart en bierkaart met tal van Geuze referenties voor als pairing met het zilte lekkers.

 

Fernand Obb, Sint-Gillis

Deze eatery werd in 2020 en 2021 door een vakjury bekroond voor de beste garnaalkroket van Brussel. Samen met ambachtelijk gemaakte pastrami is deze delicatesse in Fernand Obb een ware publiekstrekker. Men kan de lekkernij van chef Cédric Mosbeux solo met een kleine salade, ui, gefrituurde peterselie en citroen bestellen of in een pistolet voorzien van dezelfde garnituur en verrijkt met tartaarsaus. De kroketten wegen elk 80 gram en bevatten 35 gram grijze garnalen.

 

Le Bistro de la Mer, Knokke-Heist

Het Oosthoekplein in het Zoute is door zijn aparte locatie en divers aanbod aan horecazaken populair bij zowel de lokale bevolking, weekendresidenten als toeristen. Sinds vele jaren is Le Bistro de la Mer met zijn warm, authentiek interieur en al even waarachtige Frans-Belgische brasseriekeuken één van de bekendste trekpleisters. Tot het repertoire behoren eveneens en gelukkig maar onvermijdelijke kroketten die royaal gevuld met grijze garnalen op het bord verschijnen.

 

Brasserie Georges, Ukkel 

Dit Ukkels instituut bekend om zijn zeevruchtenschotels en een vol-au-vent met kreeft en coquilles heeft eveneens uitstekende garnaalkroketten op de vaste kaart staan. Een delicatesse die in het jaarlijkse concours in 2022 tussen 19 andere referenties als beste van Brussel werd erkend. Ze worden gemaakt door Fernand Duarte Soares en Yves Ducobu – ook auteur van eerder genoemde vol-au-vent en plezieren door hun frisse smaak en natuurlijke fijne korst.

 

Au Grand Forestier, Watermael-Boitsfort

Aan de rand van Brussel en het Zoniënwoud is dit een bekend adres waar men in het groen of tussen kunstwerken in een mondaine villa van onder meer garnaalkroketten kan genieten. Ze zijn dagvers gemaakt, zijn goed voorzien van romige vulling met meer dan voldoende garnalen en plezieren door hun aangename beet en korst. Volgens de kaart worden ze gemaakt met Oostendse garnalen. 

 

Au Vieux Saint Martin, Brussel 

In dit instituut dat in de sixties op de Zavel opende en inmiddels mee het gezicht van de Sablon is gaan bepalen, nemen grijze garnalen uit Oostende een bijzonder plaats in op de vaste kaart. Als een salade, op toast of met tomaat en natuurlijk verwerkt in kroketten met gekende garnituur zijn ze razend populair. Of als minikroketjes bij een pilsje, Negroni, Aperol Spritz of een glas champagne op het bekendste terras. De Sablon op zijn best.

 

Le Rossini, Brussel 

Hoewel het signatuurgerecht van chef Bogdan Streinu zoals men kan verwachten tournedos Rossini met truffelsaus is, geniet zijn keuken evenveel aanzien voor onder meer zijn bereiding van kroketten met noordzeegarnalen die tot de beste van de hoofdstad behoren. Een aangename locatie op de Adolphe Maxlaan en vlakbij het De Brouckèreplein.

 

Lola, Brussel

Op de Brusselse Zavel waar antiquairs, galerijhouders, chocolatiers en gevestigde brasseries voor de aparte couleur locale zorgen, is het daarom jaarrond goed toeven. Tot de laatst genoemde categorie behoort Lola waar al meer dan een kwarteeuw garnaalkroketten als evergreen op de kaart staan. Men kan de goed met grijze garnalen gevulde lekkernij per stuk als voorgerecht of tussengerecht bestellen. 

 

Gaston Vouzote, Dottignies

In de keuken van deze brasserie steekt men de affiniteit voor Spaanse producten en smaakmakers niet weg. Getuige daarvan is een Spaanse houtskooloven om bereidingen extra smaak te geven. Maar die interesse neemt niet weg dat Belgische klassiekers zoals garnaalkroketten meer dan gewone aandacht krijgen en daarom binnen het mediterrane geïnspireerde repertoire terecht als aperitiefhapje of voorgerecht een belangrijke plaats opeisen.

 

Les Brigittines, Brussel

Chef Dirk Myny is een bekend liefhebber van Cantillon gueze. Hij adviseert het bier als alternatief voor een glas droge Muscat d’Alsace bij zijn garnaalkroketten. Zijn recept geeft hij trouwens bijzondere eigenheid door in de ragout finaal wat gewone Cantillon geuze toe voegen wat voor een extra smeuïg effect zorgt. En verder gebruikt hij voor de ragout zowel melk als karnemelk in een 50/50 verhouding. Met de resterende koppen van de gepelde garnalen maakt hij verder een bisque geparfumeerd met Armagnac. Het hoeft niet altijd geuze te zijn. 

 

Le Faitout, Baudour

‘Le goût n’est pas dans la sophistication’, is één van de gevleugelde uitspraken van Eric Fernez. Aan ieder om zelf te bedenken waar smaak dan wel vandaan komt. In Le Faitout krijgen zijn brasseriegerechten zoals garnaalkroketten extra smaak door zijn expertise en toewijding. Ze maken deel uit van zijn standaard drie gangen menu en komen à la carte net zoals zijn kroketten met kalfszwezeriken als een trio op het bord. Al kan men de delicatesse ook per duo bestellen. Wie voor drie stuks kiest, zal zich die royale portie niet beklagen.

 

Brasserie du Lac, Genval 

De befaamde brasserie aan de rand van het meer van Genval geniet vooral bekendheid omwille van het ruime aanbod aan diverse oestervariëteiten en andere schelp- en schaaldieren met onder meer levende kreeft en krabben uit de watertank. Al dat lekkers is in individuele porties of netjes verenigd op zeevruchtenschotels te bestellen. Een verleidelijk aanbod dat niet belet om vooraf of als bijgerecht van de fameuze garnaalkrokketen te genieten. Die kan men trouwens per stuk bestellen zodat men de keuze als sidedish allicht sneller maakt.  

Zelf proeven?

Café Maris in Ukkel, 1220
Dinsdag - zondag: 12:00-16:30 — 17:00-23:00
cafemaris.be
+32 2 374 88 34
[email protected]
Chaussée de Waterloo 1260, 1180 Bruxelles (Uccle)

Old Fisher in Knokke-Heist, A Taste of Knokke-Heist
Woensdag - zondag: 12:00-13:30 — 18:00-20:30
https://www.oldfisher.be
+32 50 51 11 14
[email protected]
Heldenplein 33, 8301 Knokke-Heist

Bistrot du Nord in Antwerpen, 1520
Maandag, dinsdag, donderdag & vrijdag: 12:00-14:00 — 19:00-21:00
bistrotdunord.be
+32 3 233 45 49
[email protected]
Lange Dijkstraat 36, 2060 Antwerpen

Lusitania in Oostende, 13,520
Maandag, dinsdag, vrijdag, zaterdag & zondag: 12:00-14:30 — 18:00-21:30
restaurant-lusitania.be
[email protected]
Visserskaai 35, 8400 Oostende

Le Pigeon Noir in Ukkel, 1420
Maandag - vrijdag: 12:00-14:30 — 19:00-22:30
lepigeonnoir.be
+32 2 375 23 74
[email protected]
Rue Geleytsbeek 2, 1180 Bruxelles (Uccle)

Ferment in Lennik, 1320
Donderdag - maandag: 15:00-01:00
ferment.be
+32 2 582 82 82
[email protected]
Alfred Algoetstraat 1, 1750 Lennik

Fernand Obb in Sint-Gillis, POP
Woensdag - zondag: 12:00-14:30 — 18:30-22:00
fernand-obb.be
+32 2 771 91 08
[email protected]
Rue de Tamines 27, 1060 Bruxelles (Saint-Gilles)

Le Bistro de la Mer in Knokke-Heist, A Taste of Knokke-Heist
Donderdag - maandag: 12:00-14:00 — 19:00-22:00
https://lebistrodelamer.be
+32 50 62 86 98
Oosthoekplein 2, 8300 Knokke-Heist

Brasserie Georges in Ukkel, 1220
Maandag - zondag: 12:00-23:00
brasseriesgeorges.be
+32 2 347 21 00
[email protected]
Avenue Winston-Churchill 259, 1180 Bruxelles (Uccle)

Au Grand Forestier in Watermael-Boitsfort, 1320
Maandag - zondag: 10:00-16:00 — 17:00-23:00
augrandforestier.be
+32 2 672 57 79
[email protected]
Avenue du Grand Forestier 2, 1170 Bruxelles (Watermael-Boitsfort)


Au Vieux Saint Martin in Brussel, 1320
Maandag - zondag: 10:00-16:00 — 17:00-23:00
auvieuxsaintmartin.be
+32 2 512 64 76
[email protected]
Place du Grand Sablon 38, 1000 Bruxelles

Le Rossini in Brussel, 13,520
Maandag - vrijdag: 12:00-14:00 — 19:00-21:30
Zaterdag: 19:00-21:30
restaurantlerossini.be
+32 487 84 67 83
[email protected]
7 Boulevard Adolphe Max, 1000 Bruxelles

Lola in Brussel, 1320
Maandag - donderdag: 12:00-14:30 — 19:00-22:30
Vrijdag: 12:00-14:30 — 19:00-23:00
Zaterdag: 12:00-23:00
Zondag: 12:00-22:30
lola-restaurant.be
+32 2 514 24 60
[email protected]
Place du Grand Sablon 33, 1000 Bruxelles

Gaston Vouzote in Dottignies, 1320
Zaterdag - dinsdag: 11:45-13:45 — 18:45-21:30
Woensdag - vrijdag: 11:45-13:45
gastonvouzote.be
+32 56 48 48 20
[email protected]
Boulevard des Canadiens 27, 7711 Dottignies

Les Brigittines in Brussel, 1420
Maandag - vrijdag: 12:00-14:00 — 17:00-22:00
lesbrigittines.com
+32 2 512 68 91
[email protected]
Place de la Chapelle 5, 1000 Bruxelles

Le Faitout in Baudour, 1420
Maandag - zondag: 11:45-14:30 — 18:30-22:00
lefaitout.be
+32 65 64 48 57
[email protected]
Place de la Résistance 1, 7331 Baudour

Brasserie du Lac in Genval, 1320
Maandag - zondag: 11:30-14:30 — 18:30-22:00
brasseriedulac.be
+32 2 652 48 46
[email protected]
Avenue du Lac 100, 1332 Genval

More News

Partnernews: Voorschot bij online reserveringen: een no-go of noodzakelijk kwaad?

Apr 2, 2024

Gault&Millau chef Jo presenteert: Marokkaanse couscous met coquilles. Powered by Samsung

Mar 21, 2024

Topchef Tim Boury en JARR ontwikkelen samen een sprankelende kombucha

Mar 17, 2024