Tijdens de vierde editie van het Garnaalkrokettenfestival kwamen in Oostende opnieuw alle liefhebbers van de garnaalkroket samen. In een uitverkochte Wellington Hippodroom genoten meer dan 7.000 bezoekers van de lekkernij, gepresenteerd door elf Oostendse restaurants. Dat betekent maar liefst een gemiddelde consumptie van 7 kroketten per persoon!
De voorbije drie dagen werden 47.000 garnaalkroketten geproefd en door de bezoekers onderworpen aan een echte jurering. Naast de publieksprijs verkoos ook dit jaar een professionele jury, waarvan Gault&Millau terug deel uitmaakte, dé beste garnaalkroket van Oostende. De eer van de eerste plaats ging dit jaar van het publiek en door de jury naar restaurant North. Het festival blijft niet alleen een ode aan de Oostendse specialiteit, maar ook een symbool van de samenwerking tussen de Oostendse chefs en de lokale vissers.
Dit weekend verzamelden meer dan 7.000 liefhebbers van de garnaalkroket in de Wellington Hippodroom in Oostende. Tijdens het Garnaalkrokettenfestival serveren elf Oostendse restaurants deze klassieker in de hoop een jaar lang de titel van Beste Oostendse Garnaalkroket te mogen wegkapen. Dat ze vlot binnen gingen bij de bezoekers is zeker met 47.000 verkochte garnaalkroketten als gevolg.
Het Garnaalkrokettenfestival is uitgegroeid tot veel meer dan enkel een competitie. Het is een unieke samenkomst van de Oostendse horeca, de vissers, Oostendenaars, bezoekers en ook echte fans van de garnaalkroket. "Het is prachtig om te zien hoe chefs met unieke recepten aan de slag gaan met een traditioneel gerecht, zonder het authentieke karakter uit het oog te verliezen," zegt Peter Craeymeersch, algemeen directeur van Toerisme Oostende vzw.
De vakkundige jury waar Gault&Millau terug deel van uitmaakte, stond dit jaar onder leiding van topchef Olly Ceulenaere en ondervoorzitter Rik Verheye. Van de 11 unieke recepten selecteerde ieder jurylid zijn/haar favoriet op basis van smaak, textuur, korst en creativiteit. De winnaars van 2024 zijn:
Vakjury
“Deze knisperende kroket met haar gebalanceerde hoeveelheid garnaal steekt er echt bovenuit, de gladde vulling is eveneens mooi consistent. Ook wat smaak en smeuïgheid betreft, benadert deze kroket de technische perfectie”.
Reactie van de jury over de garnaalkroket van restaurant North.
Publieksjury
Door het feit dat er ook een top drie bepaald wordt door het publiek gaat Stad Oostende ook voor een verticale degustatie. Bezoekers hadden ook hun zegje en stemden massaal op hun favoriete creaties. In totaal stemden 5.289 bezoekers, dit leverde de volgende top 3 op:
“We verkochten dit weekend, verspreid over de drie dagen, meer dan 5000 garnaalkroketten. We hadden dus wel ergens gehoopt op deze prijs, maar toch doet het heel veel deugd. Elke kroket op dit festival is helemaal uniek en het komt toch echt neer op een persoonlijke smaak van de bezoeker”.
Jan Liebrechts, restaurant North
Lokale economie en internationaal bereik
Het succes van het festival gaat verder dan alleen het aantal verkochte kroketten tijdens het festival. Het evenement trekt een internationaal publiek en draagt bij aan de toeristische ontwikkeling van Oostende heel het jaar door. Dit jaar werd er ook samen met Toerisme Vlaanderen een internationale persreis gekoppeld aan het festival.
“We zien dat het Garnaalkrokettenfestival een belangrijke impuls geeft bij de deelnemende restaurants, met nieuwe klanten als gevolg. Oostende zet zichzelf op de kaart als een aantrekkelijke bestemming voor authentieke beleving heel het jaar door en dat is exact wat een garnaalkroket eten is.”
Burgemeester Bart Tommelein
Editie 2025
Bij Toerisme Oostende kijken ze nu al vooruit naar de vijfde editie, die gepland staat tijdens het weekend van 11 oktober 2025. De garnaalkroket is een klein gerecht met een groot verhaal, en daar gaan we de volgende maanden en jaren alleen maar verder op bouwen, besluit Peter Craeymeersch.