Gaggan doet een 'el Bulli' in de Asia's 50 Best Restaurants 2018

28/03/2018

Voor de World's 50 Best Restaurants 2018 is het nog even wachten tot deze lijst half juni in het Baskische Bilbao zal bekend gemaakt worden. Als stevige opwarmer kwamen in Macau de Aziatische landen aan de beurt en werd restaurant Gaggan uit Bangkok voor de vierde keer op rij als nummer een verkozen. Hong Kong blijft volgens deze lijst de Aziatische hoofdstad van de fine dining met maar liefst tien restaurants vertegenwoordigd.

Gaggan scoorde een vierde eerste plaats op rij. Een wapenfeit dat enkel el Bulli met vijf achtereenvolgende waarde als beste restaurant ter wereld ooit beter deed. Gaggan domineert met dezelfde panache het gebeuren rekening houdend dat de Aziatische lijst nog maar aan zijn zesde editie toe was. Sommige analisten hadden daarom gehoopt op een nieuwe frontrunner wat de belangstelling voor de lijst ten goede zou komen. Gaggan gaf zelf toe dat hij in de nabije toekomst maar al te graag plaats wil maken voor een jongere chef. Het is geen geheim dat hij al een paar jaren een actief oog heeft voor de mondiale lijst van de vijftig beste restaurants en zijn huidige zevende plaats aldaar nog flink wil verbeteren. Gaggan reist daarvoor intens de wereld rond om zijn Aziatische avant-garde keuken te laten proeven. Bekend zijn ook zijn inspanningen om journalisten naar Bangkok uit te nodigen. Die aanpak werpt vruchten af wat het restaurant Suhring van de gelijknamige Duitse tweeling mocht ondervinden. Gaggan participeert in dat project en laat zijn genodigden daar kennis maken met een eigentijdse versie van Duitse keuken. De broers eindigden op de vierde plaats. "Zo'n sterke stijging en hoge plaats hadden we niet verwacht. Wie had ooit een paar jaar geleden kunnen denken dat onze versie van Duits geïnspireerde keuken in een stad als Bangkok maar ook blijkbaar daarbuiten zo sterk zou aanslaan," aldus de duidelijk verraste tweeling die achteraf al die belangstelling moeilijk konden plaatsen.

Op de tweede en derde plaats staan met respectievelijk Den en Florilege twee restaurants uit Tokio. Japan is overigens na China met elf restaurants het best vertegenwoordigd. Thailand telt negen restaurants, allemaal in Bangkok gevestigd. Singapore volgt met zeven eetgelegenheden, Korea en Taiwan met drie, SrinLanka en India met twee en Indonesië met een.

Opvallend is de lauwe vertegenwoordiging van restaurants uit 'mainland China' met slechts een restaurant in Shanghai. Het land scoort vooral goed met eetgelegenheden in Hong Kong en Macau, niet toevallig gebieden waar lekkerbekken geen visumplicht kennen. "In Beijing ligt men nog niet wakker van deze lijst en daarom is het ook moeilijk en een hele administratieve klus om journalisten naar China uit te nodigen," aldus een internationaal opererende PR-dame die in deze context na afloop van het evenement in Macau liever anoniem bleef.

More News

Gault&Millau Guide Launch 7 Nov. 2022 - Save the Date!

26/09/2022

Aan de ontbijttafel met chef Maarten Bouckaert van Restaurant Castor en bakker Dries Lietaert van bakkerij BAKK in Brugge

25/09/2022

In the picture: Vijf culinair gerecycleerde pastoriewoningen in Vlaanderen

23/09/2022