Foodlab specialist:
Een culinaire opleiding op topniveau

09/10/2019

Koken is wetenschap, relatief gezien

Als Einstein van koken hield, dan had hij misschien de formule Ei = MC² uitgewerkt.

De topchefs van vandaag hebben veel gemeen met deze bekende wetenschapper. Chefs op topniveau gaan veel verder dan de ideale cuisson of het perfect dresseren van een bord. Koken op dit niveau is vaak pure wetenschap en die evolutie merken we bij SYNTRA ook. Om in te spelen op de huidige culinaire trends ontwikkelden SYNTRA West en SYNTRA Limburg samen een splinternieuwe opleiding: Foodlab specialist. Dit is de eerste erkende opleiding in Vlaanderen waar er met een foodlab wordt gewerkt.

Een opleiding voor fijnproevers

De opleiding Foodlab specialist is een state-of-the-art traject waarin we focussen op het begrijpen en beïnvloeden van verschillende voedingsprocessen. Binnen deze opleiding leren cursisten, onder leiding van een coach-docent, de nieuwste (wetenschappelijke) kooktechnieken. Ze leren onder andere fermenteren, vriesdrogen, centrifugeren, destilleren met een rotatieverdamper, vacumeren en gebruik maken van ultrasone geluidsgolven. Een chef-kok die deze technieken beheerst en kan toepassen in zijn zaak zal zijn klanten omverblazen. Natuurlijk hebben de cursisten de ruimte nodig om te experimenteren. Hiervoor kunnen zij terecht in een speciaal ingericht foodlab dat specifiek voor deze opleiding gebouwd wordt. Dit lab is voorzien van alle nieuwste installaties en machines die nodig zijn om een culinaire wetenschapper te worden.

Experimenteren in de keuken

Een chef-wetenschapper moet voldoende experimenteren in de keuken en dat kan uitgebreid binnen deze opleiding. Je leert gebruik maken van ultrasone geluidsgolven om extra smaak en diepgang aan een gerecht te geven. Dit doe je met een ultrasone menger die hoge tonen door de ingrediënten stuurt waarna de moleculen meer smaak afgeven. Met een rotatieverdamper leer je intense smaken uit een product halen door ze op zeer lage temperaturen aan de kook te brengen. Je ontdekt hoe je een fermentatieproces kan opstarten om bepaalde ingrediënten op een natuurlijke wijze te bewaren. Deze gefermenteerde ingrediënten zijn niet enkel lang houdbaar maar ze hebben ook een unieke smaak. Na deze opleiding beheers je dus heel wat nieuwe kooktechnieken die je kan toepassen in jouw keuken.

Praktisch

De opleiding foodlab specialist kan je volgen in Hasselt of in Brugge. De opleiding start begin november en duurt 2 jaar. Meer info over deze opleiding vind je hier:

Hasselt: https://bit.ly/2LIMXCe

Brugge: https://bit.ly/2IhMDIz

More News

Gault&Millau Guide Launch 7 Nov. 2022 - Save the Date!

26/09/2022

Aan de ontbijttafel met chef Maarten Bouckaert van Restaurant Castor en bakker Dries Lietaert van bakkerij BAKK in Brugge

25/09/2022

In the picture: Vijf culinair gerecycleerde pastoriewoningen in Vlaanderen

23/09/2022