Aan de ontbijttafel met Thijs Vervloet (restaurant Colette - De Vijvers) & Willem Verlooy

Dec 19, 2021


Elke zondag stellen we u samen met Dossche Mills en partners graag de lievelingsbakkers van onze Gault&Millau chefs voor. We schuiven mee aan de ontbijttafel en ontdekken hoe onze chefs en hun favoriete bakker genieten van hun ontbijt. We hebben het over pairings en de rol van brood binnen de betere gastronomie. Elke zondag kraakvers op uw digitale bord!

 

Goede morgen Chef, wie is de bakker met wie we vandaag aan tafel zitten?

Ik stel jullie graag voor aan bakker Willem Verlooy van broodboetiek Verlooy in Oevel - Westerlo. Ik geniet enorm van zijn Ardense Baguette en zijn zuurdesem baguette. Ook van zijn crèmekoeken, deze zijn echt fantastisch! Willem is een echte vakman.

 
Hoe ziet jullie perfecte ontbijt er uit?


Thijs:
Ik ben kersvers vader geworden, een perfect ontbijt voor mij is op zondagmorgen thuis met vrouw en kinderen. Een moment waarop ik even uit de rush van het restaurantleven kan stappen. Thuis in de eetkamer of bij mooi weer op ons terras. Op tafel staan verse croissants, een Franse baguette, spiegeleieren en krokante pistolets. Verschillende soorten charcuterie, Gentse kop met mosterd, verse kaas, yoghurt en vers fruit. Vers gemalen koffiebonen zorgen voor de perfecte ontbijtkoffie, aangevuld met vers pompelmoessap. Zoetigheden houden we graag voor de namiddag.

 

Willem: Het perfecte ontbijt moet absoluut beginnen met kraakverse pistolets, een paar sneetjes zuurdesembrood of een desem baguette, 2 eitjes met flinterdunne spekjes. botercroissants of een pain au chocolat vers sinaasappelsap. Ontbijten doe ik het liefst buiten op het terras met de familie.

Maken jullie van het dagelijkse ontbijt ook een feest?


Thijs:
Als zaakvoerder van een restaurant en bistro is het moeilijk elke dag uitgebreid te ontbijten. Tijdens het weekend maak ik hier wel tijd voor. Een klassiek ontbijt voor mij zijn pistolets, croissants en een baguette. Tijdens de week geniet ik graag van een lekkere boterham met beleg.

 

Willem: Aangezien ik het ontbijt zelf moet bakken is er nog niets voorhanden bij het opstaan. Nuchter aan de dag beginnen en dan reikhalzend uitkijken naar het eerste dat er uit mijn oven rolt.

Hoe ziet de ideale lunch pistolet er uit? 

Thijs: Mijn ideale brood-lunch is een baguette met kaas en hesp én zelfgemaakte mayonaise. Daarop wat krokante kropsla en het is feest.

 

Willem: Ik ben een grote fan van de simpele dingen in ‘t leven. Doe mij maar een croque monsieur van wit of bruin desembrood maar dan heerlijk in boter gebakken.
 
Welk brood past het best bij een gastronomische maaltijd?

Thijs: In ons restaurant geven wij een combinatie van rogge baguette, spelt brood en Franse tradition baguette. De maaltijd starten met een iets zoetere brioche feuilleté vind ik ook super lekker.

 

Willem: Een spelt-desem baguette past werkelijk bij alles.



Welke is de ideale brood-wijn of brood-bier combinatie?

Thijs: Een klassieke baguette, lichtjes zuurdesem vind ik ideaal passen bij een gastronomische lunch en diner. Samen met een goed glas wijn of een frisse pils. Hier vind ik een stuk kaas top bij!

 

Willem: Ciabatta of focaccia met olijfolie, fleur de sel en een vleugje peper met een glas witte wijn. Daar mag je mij mee op een eiland zetten.

Mocht u zelf een brood of koffiekoek zijn waarin zouden we dan onze tanden mogen zetten?

 

Thijs: Dan vind je mij terug als Berlijnse bol of als een rijsttaartje

 

Willem: Dat moet dan een escargot zijn met walnoten, frangipane en kaneel zijn. Heerlijk!

 

Willem, van waar komt uw passie voor dit vak?

 

Willem: De passie voor de patisserie heb ik van mijn familie meegekregen. Mijn ouders en nonkel hadden al van voor mijn geboorte een bakkerij, ik ben dus opgegroeid in de bakkerij en heb zo mogen ervaren hoe mooi de stiel is. Het is hard werken maar ook hard genieten!

Wat is / zijn uw specialiteit(en)?

 

Willem: We leggen de focus op desembrood. Dat is uiteraard een stuk duurder want we moeten dat allemaal met de hand verwerken, en het is meer dan 24 uur onderweg, maar ó zo lekker!

Willem, als u zelf eens naar de bakker gaat, in binnen of buitenland, voor wie kiest u dan en waarom?

Willem: Voor de perfecte patisserie ga ik met plezier naar Gent bij Joost Arijs. Dat is voor mij top 10 wereldwijd, en dat mag gezegd worden!

 

Zin om zelf te genieten? 

 

www.broodboetiek.be
www.restaurantcolette.be

www.joostarijs.be

More News

Partnernews: Voorschot bij online reserveringen: een no-go of noodzakelijk kwaad?

Apr 2, 2024

Gault&Millau chef Jo presenteert: Marokkaanse couscous met coquilles. Powered by Samsung

Mar 21, 2024

Topchef Tim Boury en JARR ontwikkelen samen een sprankelende kombucha

Mar 17, 2024