Aan de ontbijttafel met Chef Jens Lefevere van Restaurant Eglantier en Bakker Xavier van Bakkerij Espero

18/09/2022


Elke zondag stellen we u samen met Dossche Mills en partners graag de lievelingsbakkers van onze Gault&Millau chefs voor. We schuiven mee aan de ontbijttafel en ontdekken hoe onze chefs en hun favoriete bakker genieten van hun ontbijt. We hebben het over pairings en de rol van brood binnen de betere gastronomie. Elke zondag kraakvers op uw digitale bord!

Goede morgen Chef, welke bakker stelt u ons graag voor?

Jens: Ik stel jullie graag voor aan Xavier van Bakkerij Espero, een vaste waarde hier in Oostduinkerke. Hier in onze zaak werken wij graag samen met partners die ook gaan voor kwaliteit en beleving. Espero is een gekende waarde voor Oostduinkerke zowel voor brood als voor verfijnde patisserie, een familiebedrijf waar de zoon het roer nu in handen heeft. Hij heeft de passie en kennis met de ‘paplepel’ meegekregen!

 

Hoe ziet jullie perfecte ontbijt er uit?

Jens: Ik hou van een rijkelijk gevuld buffet met veel variatie, zowel een meergranen als een frans stokbrood zijn een absolute must.

Xavier: Ik kan enorm van genieten van een lekker stuk desembrood, een schelletje kaas, wat confituur, een stevige koffie en een glaasje vers fruitsap. Als ik daar samen met mijn toekomstige vrouw Julie van kan genieten op ons terras, bij het krieken van de dag, als het nog wat fris is maar als je voelt dat het een mooie dag gaat worden dan is het helemaal perfect.

 

Hoe ziet de ideale lunch pistolet er uit?

Jens: Knapperig, goudbruin en met belegen kaas.

Xavier: Ik ga voor een echt klassieker : vers gehakt, peper en zout, en een beetje boter.

 

Welk brood past het best bij een gastronomische maaltijd?

Jens: Lichtbruin broodje maar toch knapperig Bite 

Xavier: We hebben een klein desembroodje waar we wat fleur de sel op strooien, heerlijk met wat boter bij een lekkere maaltijd!

 

Welke is de ideale brood-wijn of brood-bier combinatie?

Jens: Laten we het in de streek houden, of toch niet helemaal, Almenkerk Estate Elgin Merlot ( Oostduinkerkse eigenaars) - Zuid Afrika.

Xavier: Doe mij maar een trappist, en dan héél specifiek een Westvleteren hier uit de buurt, in combinatie met een lekker roggebroodje en een zachte licht lopende rijpe kaas.  Daar kan je me echt plezier mee doen!

 

Mocht u zelf een brood of koffiekoek zijn waarin zouden we dan onze tanden mogen zetten?

Jens: Een Linea broodje,ik vind dat echt sensationeel lekker.

Xavier: Ik houd van tradities en zie mezelf wel in de etalage liggen als een top croissant, een heerlijke klassieke ontbijtkoek.

 

Waar komt uw passie voor dit vak vandaan? 

Xavier: Mijn ouders hebben altijd een bakkerij gehad, ik heb die 4 jaar geleden mogen overnemen, als kind mocht ik steeds meehelpen. Ik ben echt in deze wereld opgegroeid. En ik hou enorm van deze metier. Lekker brood, lekkere patisserie maar meer algemeen lekker eten... daar kan ik enorm van genieten. Op vakantie en rustdagen gaan we steeds op zoek naar een goed restaurant waar we kunnen genieten van de talenten van de chef en van een perfecte service.

 

Wat is / zijn uw specialiteit(en)?

Xavier: We hebben een mooi breed gamma en gaan steeds voor absolute topkwaliteit. We vertrekken van goede grondstoffen en respecteren rusttijden. Het moet lekker zijn en het moet er ook nog eens perfect uitzien! Samen met mijn top medewerkers geven we elke dag het beste van onszelf in alles wat we doen.

 

Bij welke bakker gaat u zelf graag langs?

Xavier: Ik ga al graag eens naar de bekende namen, bakkerij Renard in Elsene, patisserie Painture, Lucas in Knokke... ik ga voor de traditionele zaken, een goede millefeuille, een heerlijke carré confiture... klassiekers waar je mij enorm plezier mee kan doen.

 

Zelf proeven?

www.bistronomie-eglantier.be

https://www.espero-oostduinkerke.be/patissier

More News

Aan de ontbijttafel met Chef Bart Desmidt van restaurant Bartholomeus en bakker Wieland Baert van Patisserie DeMaré

27/11/2022

Ervaar de tijdloze klasse van Gaggenau

21/11/2022

Aan de ontbijttafel met chef Pieter Coomans van Restaurant Wingerd en bakker Jorne van Bakkerij Mens

20/11/2022