Aan de ontbijttafel met Chef Jan Tournier van Restaurant Cuchara en Sofie & Ludovic van Patisserie Helsen

05/06/2022


Elke zondag stellen we u samen met Dossche Mills en partners graag de lievelingsbakkers van onze Gault&Millau chefs voor. We schuiven mee aan de ontbijttafel en ontdekken hoe onze chefs en hun favoriete bakker genieten van hun ontbijt. We hebben het over pairings en de rol van brood binnen de betere gastronomie. Elke zondag kraakvers op uw digitale bord!

Goede morgen! Hoe ziet jullie perfecte ontbijt er uit?

Jan: Met onze levensstijl is gevarieerd en gezond eten best moeilijk, maar ik probeer dit wel. Door de week is alles vrij beperkt en moet het snel gaan. Dan bestaat mijn ontbijt eerder uit een zakje noten en een bakje bosbessen. Daar kan ik tijdens het werken af en toe wat van nemen. Maar tijdens een vakantie kan ik absoluut genieten van een uitgebreide brunch onder vrienden.

Sofie en Ludovic Helsen: Wij lusten graag een zacht gekookt eitje met ons eigen rozijnenbrood, we hebben ook een grof rozijnenbrood dat heerlijk is met wat paté, een mini eclairtje als afsluiter mag er ook bij. Vers fruit, vers geperst fruitsap, een tas lekkere koffie en gezellig genieten met mijn man en onze twee kinderen. Onze schoonouders hebben ooit beslist om niet op zondag te openen en we zetten die traditie verder zodat we zelf ook wat kunnen genieten.

 

Hoe ziet de ideale lunch pistolet er uit?

Jan: De ideale lunch pistolet is er voor mij een met goede boter, gebakken spek en een smeuïg roerei.

Sofie en Ludovic Helsen: Ik ben gek op een brioche met gerookte zalm, of op ons stokbrood met wat goede boter en een huisgemaakte salade van ham. Ons toscaans groentenbrood moet je ook zeker ook eens komen proeven, heerlijk bij onze quiches met een fris slaatje.

 

Welk brood past het best bij een gastronomische maaltijd?

Jan: Bij Cuchara kiezen we voor een heel smakelijk brood met spelt, veel zaden en pitten. Best zwaar, maar daarom geven we ook weinig.

Sofie en Ludovic Helsen: Dat is echt een moeilijke vraag, Elk gerecht heeft zo zijn eigen noden. Een bruin-wit driehoekje met lekkere boter bij de oesters, een brioche rozijnen bij de foie gras, een neutraler brood bij uitgesproken gerechten… er is zoveel lekkers.

 

Welke is de ideale brood-wijn of brood-bier combinatie?

Jan: Brood is zo enorm veelzijdig en zo toegankelijk bij alles. Hier kan ik geen antwoord op geven!

Sofie en Ludovic Helsen: We eten heel graag notenbrood met kaas, ik laat me graag deskundig adviseren door onze buren “Kazen Verstrael”. Een brillat savarin of een fris geitenkaasje… en dat met een lekker rode wijn. Ideaal in de zomer op het terras. En in de winter ons jagersbrood, een plat stokbrood met spek, kaas en ajuin.. perfect met een mooie trappist.

 

Mocht u zelf een brood of koffiekoek zijn waarin zouden we dan onze tanden mogen zetten?

Jan: Ik zou eerder een brood zijn dan een koffiekoek, ik prefereer zout. En ik zou zeker een brioche zijn, zacht van binnen en knapperig van buiten (grote lach).

Sofie en Ludovic Helsen: Een eclair, zonder twijfel, een met echte crème patissière wel te verstaan! Simpel en lekker.

 

Waar komt uw passie voor dit vak vandaan?

Sofie en Ludovic Helsen: Wij zijn de vierde generatie! Bij ons is het echt wel met de paplepel meegegeven. Originaliteit, vakmanschap, en alles altijd vers! Daar staan en gaan we voor.

 

Wat is / zijn uw specialiteit(en)?

Sofie en Ludovic Helsen: Wij zijn gekend voor onze landelijke taarten, zoals de “CHIBOUST” een zanddeeg taart met peertjes en gekarameliseerde Crème Chiboust (= een crème patissière met italiaanse meringue). We hebben ook heerlijke quiches en natuurlijk onze “Ninon” met bosbessen en frambozen, vanillecrème met bovenop een gekarameliseerde Italiaanse Meringue. EN nu in het seizoen hebben we een versie met aardbeien en munt. Kom zeker eens proeven!

 

Zelf proeven?

https://www.cuchara.be/2020

https://www.patisseriehelsen.be

More News

Gault&Millau Guide Launch 7 Nov. 2022 - Save the Date!

26/09/2022

Aan de ontbijttafel met chef Maarten Bouckaert van Restaurant Castor en bakker Dries Lietaert van bakkerij BAKK in Brugge

25/09/2022

In the picture: Vijf culinair gerecycleerde pastoriewoningen in Vlaanderen

23/09/2022