Aan de ontbijttafel met chef Didier van restaurant Didier Galet en Marc Galet van bakkerij ‘Au Bon Matin’

May 29, 2022


Elke zondag stellen we u samen met Dossche Mills en partners graag de lievelingsbakkers van onze Gault&Millau chefs voor. We schuiven mee aan de ontbijttafel en ontdekken hoe onze chefs en hun favoriete bakker genieten van hun ontbijt. We hebben het over pairings en de rol van brood binnen de betere gastronomie. Elke zondag kraakvers op uw digitale bord!

Goede morgen Chef van het Jaar, wie is de bakker met wie we vandaag aan tafel zitten?

Didier: Ik stel jullie graag voor aan Marc, baas en bakker van bakkerij “Au bon Matin” in Stembert, Marc is mijn oudere broer, een man vol passie. In ons restaurant bakken we ons eigen brood, dankzij de tips en kennis van mijn broer kunnen we onze klanten heerlijk verwennen!

Hoe ziet jullie perfecte ontbijt er uit?

Didier: Ik hou van een knapperig grijs stokbrood, een harde streekkaas, gerookte ham, een zwarte espresso en mijn vrouw aan mijn zijde.

Marc: Ik leef ondersteboven en ontbijt dus zelden... en toch vind ik het erg lekker. Een lekker stokbrood, een pan eieren, wat fijne charcuterie… of wat lekkere confituur. Het zou leuk zijn mochten goede restaurants vroeg opengaan om ook een lekker ontbijt te serveren!

Hoe ziet de ideale lunch pistolet er uit?

Didier: Rucola, tomaat en ouderwetse gerookte ham van onze slager Mr. Lawarée. Gewoon perfect.

Marc: Je kunt me altijd blij maken met een ‘Dagobert’! Lekkere gekookte ham, kaas, rauwkost, een hardgekookt eitje… en een beetje mayonaise. Kwestie van het gezond te houden!

Welk brood past het best bij een gastronomische maaltijd?

Didier: Voor mij is dat een grijs brood (bijna zwart) met zuurdesem.

Marc: Persoonlijk hou ik erg van zwart brood, met mooie zuren, een brood vol smaak. Maar soms verlang ik ook naar een simpel neutraal brood om in de saus te kunnen soppen… Elk goed brood moet wel een stevige korst hebben, dat is cruciaal!

Welke is de ideale brood-wijn of brood-bier combinatie?

Didier: Ik ben verliefd op Jean Galler's Pinot Noir de ‘Septem Triones’. Dat is voor mij echt een ideale wijn bij donker zuurdesembrood. Ook de Pinot Noir van Domaine des Marnières in Warsage is erg mooi. Als rosé kies ik graag voor ‘Les Agapes’, ook een wijn uit Luik. Een zeer regionale keuze dus!

Marc: Ik hou niet zo van bier, voor mij graag een natuurlijke eenvoudige kaas, een goede Brie bijvoorbeeld... met een mooie Italiaanse wijn (liefst onder de 13,5°).

Mocht u zelf een brood of koffiekoek zijn waarin zouden we dan onze tanden mogen zetten?

Didier: Ik zou graag een traditionele “Gâteau de Verviers’ zijn, een taart met kleine suikerklontjes. Telkens als ik ervan proef herbeleef ik mooie herinneringen aan mijn jeugd.

Marc: Ik zou gewoon een top zuurdesembrood zijn, met een goede korst en vol van smaak.

Waar komt uw passie voor dit vak vandaan?

Marc: Mijn oom was bakker, vanaf mijn 10de ben ik hem beginnen helpen... dankzij hem zit ik in dit mooie vak... als de broden net uit de oven komen, dan zingen ze, dat is echt geweldig. Een goed gebakken brood, vers uit de oven, een brood dat nog zachtjes knettert... ik kan daar nog steeds enorm van genieten.

Wat is / zijn uw specialiteit(en)?

Marc: Ik heb niet echt specialiteiten, ik probeer gewoon goed en lekker brood te bakken, ik ben echt een ouderwetse bakker, ik werk nog net zoals ik het leerde toen ik 10 jaar oud was..

Als u zelf eens naar de bakker gaat, in binnen of buitenland, voor wie kiest u dan en waarom?

Marc: Ik ben fan van Bakkerij Brut in Landen, hun zuurdesembrood is ‘to die for’!

Zelf proeven?

https://www.facebook.com/AuBonMatin

https://didier-galet.be

https://bakkerijbrut.be

More News

Gault&Millau chef Jo presenteert: Marokkaanse couscous met coquilles. Powered by Samsung

Mar 21, 2024

Topchef Tim Boury en JARR ontwikkelen samen een sprankelende kombucha

Mar 17, 2024

Gault&Millau chef Francesca presenteert: gezonde witte koolsalade. Powered by Samsung

Mar 7, 2024