Aan de ontbijttafel met Chef Alexandre Ciriello van restaurant L’Horizon en bakker Vincent van “Le fils du Boulanger”

Aug 14, 2022


Elke zondag stellen we u samen met Dossche Mills en partners graag de lievelingsbakkers van onze Gault&Millau chefs voor. We schuiven mee aan de ontbijttafel en ontdekken hoe onze chefs en hun favoriete bakker genieten van hun ontbijt. We hebben het over pairings en de rol van brood binnen de betere gastronomie. Elke zondag kraakvers op uw digitale bord!

Goede morgen Chef, welke bakker stelt u ons graag voor?

Alexandre: Vincent, en dit is niet om hem te vleien. Ik ontmoette hem toen ik met de kinderen aan het wandelen was en we stopten om een ​​éclair te eten. De vrijgevigheid die ik in zijn éclair proefde, is dezelfde die ik in zijn persoon terugvindt. Hij heeft, naast dat alles, een super gezellige menselijke kant. Vanuit een goede samenwerking zijn we naar een mooie vriendschap gegroeid.


Hoe ziet jullie perfecte ontbijt er uit?

Alexandre: Tijdens de werkweek een met chocolade bedekte koek en een goede koffie om me voor te bereiden op de service. On the go…  Op vakantie ga ik all-in met, focaccia, mortadela, een hele sterke koffie,... Italian style! Ontbijten met het gezin is het mooiste wat me kan overkomen.
Vincent: Het perfecte ontbijt is evenwichtig, rijk en compleet! Zoet en/of hartig, het moet iedereen aan tafel kunnen plezieren. Voor wie bij het wakker worden liever iets zoets heeft, staan ​​er brioche en gebak op het menu. Voor de hartige smaakpapillen raden we ons beroemde engelenbrood of een meergranenbrood aan. Laten we ook de typisch Belgische pistolet niet vergeten, daar houdt iedereen van! En daarbij graag een roereitje, fruitsalade, zelfgemaakte jam, kazen en hammen, en natuurlijk traditioneel gekarnde gezouten boter.

 

Hoe ziet de ideale lunch pistolet er uit?

Alexandre: Een préparé américain à la minute op een pompoen- of lijnzaadbroodje, perfect afgebakken op steen, met eenvoudigweg wat waterkers, een scheutje huisgemaakte mayonaise en natuurlijk wat boter…
Vincent: Laten we het belgisch houden... Koud: een pistolet américain met waterkers en augurken. Warm: een pistolet met een in dikke plakken gesneden gehaktbal, salade, tomaat en mayonaise.

Welk brood past het best bij een gastronomische maaltijd?

Alexandre: Vaak is het brood te sterk (zuurdesem) of te luchtig om er een mooie "Scarpetta" van te maken. Dus ik zou zeggen dat een brood, gebakken op steen en aangepast aan elke bereiding het ideaal zou zijn.
Vincent: Grijs boerenbrood met een natuurlijke zachte zuurdesem. De keuze van het meel voor het maken van dit brood is belangrijk. We gebruiken biologische tarwebloem van topkwaliteit.


Welke is de ideale brood-wijn of brood-bier combinatie?

Alexandre: Ik heb helaas geen origineel antwoord. Ik ben te actief om van een biertje of een glas wijn te kunnen genieten. Ik neem liever de tijd met mijn gezin rond een lekker vieruurtje.
Vincent: Het hangt allemaal af van de aangeboden gerechten. De variaties van brood zijn talrijk en kunnen met precisie worden gecombineerd met wijnen of bieren en recepten.

Mocht u zelf een brood of koffiekoek zijn waarin zouden we dan onze tanden mogen zetten?

Alexandre: Een mooie focaccia die druipt van de olijfolie, geparfumeerd met rozemarijn… dat is zo belangrijk dat de geur je al goesting doet krijgen nog voor je een beet hebt benomen.
Vincent: Een brood, recht uit de oven, dat zingt met een knapperige korst, met een zachte vol kruim. Een dikke plak belegd met gezouten boter!

Wat is / zijn uw specialiteit(en)?

Vincent: Zacht zuurdesembroden op steen gebakken. We kiezen voor meel van hoge kwaliteit van Belgische en Franse artisanale molenaars. Onze broden worden ter plaatse gekneed, gevormd en gebakken. Het deeg geniet van een lange fermentatie. Onze natuurlijke zuurdesem geeft het brood die speciale en rijke smaak van weleer.


Bij welke bakker gaat u zelf graag langs?

Vincent: Om de knowhow van een bakkerij te kunnen waarderen, kies ik graag voor een brood, een croissant en een eenvoudig gebak zoals een éclair. Die 3 geven je altijd een nauwkeurig beeld van de kennis en kunde van de bakker. En het is natuurlijk altijd interessant om de specialiteit van de bakkerij te ontdekken en zo je kennis te verbreden!

 

Zelf proeven?

https://restaurantlhorizon.be

​​https://www.lefilsduboulanger.be

More News

Gault&Millau Benelux geeft 21e gids uit en bekroont Chef van het Jaar 2024 en andere Laureaten

Nov 25, 2023

Partnernews Parmaham - Roger van Damme’s macarons met Parmaham, meloen en caviaar

Nov 15, 2023

Partnernews The Mocktail Club: Ready to serve alcohol-free drinks.

Nov 14, 2023