10 straffe koffiebars aanbevolen door Gault&Millau inspecteurs

Jun 11, 2024

In de zoektocht naar heerlijke koffie-ervaringen, hebben onze Gault&Millau inspecteurs doorheen België gezocht en 10 koffiebars geselecteerd die indruk maken, zowel met hun koffie als met hun sfeer en service.

Of je nu op zoek bent naar de perfecte espresso, een gezellige plek om te relaxen, of gewoon wilt genieten van een heerlijke kop koffie, deze koffiebars hebben voor ieder wat wils. Bezoek ze en ontdek zelf waarom ze de favorieten zijn van onze inspecteurs.

Vitesse Coffee & Cycling, Antwerpen

Met op de achtergrond herkauwende giraffen in de Antwerpse zoo, zorgt deze fiets-coffeebar voor een spectaculair decor. Ook binnenin staan Robbert Leysen en Kaat Van Steen garant voor straffe koffie met gerestaureerde vintage wielerrossen én een eigen wielerploeg die vanuit de coffeebar fietspaden opzoekt. En met een Contador, aka een ‘double shot’ cortado op basis van Braziliaanse speciality koffiebonen rijden we zelfs achterwaarts de Mont Ventoux op.

 
© Vitesse Coffee & Cycling

Bouche, Brussel

Bouche vinden we net om de hoek waar onze dierbare koning kantoor houdt. Met zijn strategische locatie en design interieur lokt Antoine Cornil als een bedrijvige buurman elke dag enthousiast publiek. Maar er is meer. Antoine is een echte koffiebonenfreak en bewaart een aantal gebrande grand cru variëteiten diepgevroren om de kwaliteit voor filterkoffie optimaal te bestendigen.


© Bouche

Mokabon, Gent

Deze koffiebar of beter koffiehuis in de Gentse donkersteeg als gezellig karakteriseren is een understatement van formaat. Met wortels in de jaren dertig en als geesteskind van een Italiaanse migrant is en blijft Mokabon een bijzonder rustpunt. Het filmisch, strak decor lijkt als vanzelf alle mensen onmiddellijk te verbinden. Met koffies gemaakt van steeds in kleine batches, volgens de slow roast methode gebrande single origine groene koffiebonen, geteeld door kleine koffieboeren. Ongeëvenaard qua versheid en geserveerd in een sublieme, onderscheidende sfeer.


© Mokabon

Stella Coffee Bar, Brussel

Een echte community coffeebar op de levendige Charleroisesteenweg in Brussel. Waar de innemende Bassel Abou Fakher met bijzondere speciality coffees een aparte vibe creëert. Stella verwijst overigens niet naar een bier – wat had je verwacht in deze context? – maar wel naar zijn hond. Viervoeters zijn meer dan welkom. Voor hen en ook voor tweebenige bezoekers staat er immers gratis fris water ter beschikking.


© Stella Coffee Bar

Caffe Mundi, Antwerpen

Op een steenworp van het Antwerps stadhuis creëerden Isabelle van Echelpoel en Tom Helsen letterlijk een verlengstuk van hun ambachtelijke koffiebranderij Cross Roast. In hun koffiecorner is alleen plaats voor speciality coffee. Wat ook de kieskeurige beleidsmakers van ’t Schoon Verdiep, uit op een korte break, zichtbaar kunnen waarderen.


© Caffe Mundi

Mucho Gusto, Hasselt

In Mucho Gusto zijn we te gast bij een gewezen Belgisch kampioen koffieproeven. Roel Driesen evolueerde daarna tot barista, koffiebrander, trader en invoerder. Kortom tot een gepassioneerde koffie aficionado die met mucho gusto zijn gasten met koffie verwent. En meer bepaald met een strenge selectie aan groene koffiebonen die hij rechtstreeks vanop plantages in Centraal-Amerika betrekt en als seizoensbonen zacht brandt en eigenheid geeft.


© Mucho Gusto

Butcher’s Coffee, Antwerpen

Hip, boordevol enthousiasme en altijd ramvol. Butchers Coffee is een van de coolste plekken in Antwerpen om je cafeïneshot op te doen. Niet enkel de zelf gebrande koffie is er subliem, maar ook het Australisch geïnspireerde ontbijt- en lunchmenu is om van te watertanden. Binnen of op het zonovergoten terras, waar iedereen die ertoe doet wel eens passeert.


© Butcher's Coffee

Corica, Brussel

Al sinds 1992 vormt Corica een vaste waarde op de Brusselse Kiekenmarkt. In de gezellige bar vol hout ruikt, voelt en draait alles rond koffie. Tegen de muur staan maar liefst dertig Mahlkönig molens trots te blinken. Bij elke molen hoort een soort koffie en daarmee onderscheidt Corica zich van de meeste andere koffiebranders. Ook het zeer divers en ongewoon aanbod met koffie uit onder meer Nepal, Cuba Hawai, Réunion maakt Corica edgy.


© Corica

Bar Berlin, Leuven

Aan de ene kant een Chesterfieldzetel, verder houten tafels en in het midden een hippe toog, gemaakt van multiplex. Uit de boxen weerklinkt jazzmuziek. In Bar Berlin spot je zowel buurtbewoners, studenten als professoren. Net zoals wij aangetrokken door speciale koffie’s zoals coconu latte of dalgona-koffie, een verslavend lekker drankje overgewaaid uit het verre oosten en ook in Leuven goed ingeburgerd.


© Bar Berlin

Coffee and More, Namen

Er heerst continu een gezellige va et vient in koffiebar Coffee and More in hartje Namen. Niet verwonderlijk want het kleine zaakje is een van de weinige plekken in de Waalse hoofdstad waar ze met zoveel aandacht én op een duurzame manier koffie schenken. Daarvoor gebruikt eigenares Lorenz Finizio speciality coffee van Caffenation. Daarnaast veel zoete koffievariëteiten en shakes die het begrip “more” verklaren.


© Coffee and More

Voor extra inspiratie en interessante koffiebars verwijzen we graag door naar onze Monin Monday reeks!

More News

Gault&Millau en Delen Private Bank: Een hart voor familiaal ondernemerschap

Jul 20, 2024

De tien laatste ontdekkingen van Gault&Millau !

Jul 17, 2024

Groene gastronomie: vegan & plant based hotspots uitgelicht door Gault&Millau.

Jul 14, 2024