Ontdek top event locatie en restaurant in het Sint-Jansbergklooster in Zelem

Oct 8, 2019

Van sommige locaties vraagt een mens zich af waarom hij ze niet eerder ontdekte. Het Sint-Jansbergklooster in Zelem is met zijn rijke geschiedenis zo’n voorbeeld. De lange dreef die je tot aan de toegangspoort van dit unieke, historische domein voert, wekt suspens op. Je wil gewoon weten wat er achter die originele, middeleeuwse kloostermuren schuilt.


Wandel door de lange kloostergangen of via de tuin naar de kapel en je treedt in de voetstappen van de toenmalige heer van Diest die in 1329 het klooster oprichtte. Jarenlang leidden de middeleeuwse Kartuizermonniken in dit klooster een teruggetrokken bestaan tot ze na diverse aanvallen en plunderingen hun heil elders gingen zoeken. Na de Franse revolutie kwam het domein in handen van verschillende kasteelheren die het klooster ombouwden tot een kasteel voor hun adellijke feesten. Hiermee was de toon gezet. Vandaag is het sinds 1978 beschermde domein van het Sint-Jansbergklooster opnieuw een evenementenlocatie. Eentje van topniveau!

Gelegen in een oase van rust en omgeven door prachtige Engelse tuinen beschikt het voormalige Kartuizerklooster over diverse feestzalen, kasteelsalons, vergaderruimtes en suites. De 14de eeuwse kapel deed vroeger dienst als kapittelzaal van de oorspronkelijke kerk. Dit pronkstukje, dat tot het oudste gedeelte van deze erfgoedsite behoort, is zonder meer uniek in België. Tegenwoordig wordt het gebruikt als feeërieke ceremonieruimte bij huwelijken, voor recepties, voordrachten en zelfs voor diners. Kortom, het domein vormt een onvergetelijk, idyllisch kader voor exclusieve, stijlvolle, perfect op maat georganiseerde evenementen, seminaries en feesten. De ruime parking en de vlotte toegankelijkheid vlak bij de E314 maken het totaalplaatje compleet.

Maar er is meer! In het oudste gedeelte van het klooster - dat tijdens de periode van de Kartuizers functioneerde als gastenverblijf voor rondtrekkende monniken - opende vanaf mei restaurant ‘La Chartreuse’. De door GaultMillau als ‘beste topchef van Limburg’ bekroonde Frank Treunen zal er uw smaakpapillen uitdagen. Door zijn jarenlange ervaring in topetablissementen als Scholteshof, Clos St. Denis, Belle Epoque en JER is hij de persoon bij uitstek om epicuristen naar de zevende hemel te voeren. Bij mooi weer doet hij dat trouwens op het tuinterras dat je met zijn met lavendel geflankeerde gevels meteen in Zuiderse vakantiesferen brengt. Feest of lunch? Hier is het steevast genieten als God in Frankrijk.

Restaurant « La Chartreuse » enkel zondag open voor publiek.

Doorlopend open voor evenementen en groepen.

Tekst & fotografie: Myriam Jamaers

http://www.sint-jansbergklooster.be/

More News

Gault&Millau chef Jo presenteert: Marokkaanse couscous met coquilles. Powered by Samsung

Mar 21, 2024

Topchef Tim Boury en JARR ontwikkelen samen een sprankelende kombucha

Mar 17, 2024

Gault&Millau chef Francesca presenteert: gezonde witte koolsalade. Powered by Samsung

Mar 7, 2024